irský mech, česká veganská společnost, vegan recept

Irský mech ve veganské kuchyni

BLOG | 26.2. 2020

Mořské řasy známe v nejrůznějších tvarech, chutích i velikostech a většina z nich je bohatá na vitamíny a minerály jako je jód, fosfor, sodík nebo železo. Od Lahodnosti jsme na vyzkoušení dostali řasu irský mech, která je skvělou rostlinnou alternativou živočišného kolagenu a želatiny. Jedná se o druh červené řasy s neutrální chutí rostoucí na skalnatém pobřeží Atlantiku v Evropě i v severní Americe.

V Irsku či Skotsku má irský mech dlouholetou tradici při přípravě dezertů (na styl panna cotty) a v různých želatinových dezertech je využíván také v asijské kuchyni. Z irského mechu, kokosového mléka, bílého jamajského rumu a ledu se vyrábí i lahodný drink typický pro Karibik.

Z výživového hlediska je tato vodní rostlina zdrojem železa, hořčíku, vápníku, jódu, fosforu či zinku a bohatá je též na vitaminy A, E, F a K.

Irský mech má podobně jako agar agar výborné želírovací schopnosti a je tak skvělým pomocníkem v rostlinné kuchyni.

Můžete ho použít například:

  • k zahušťování omáček či polévek,

Kromě toho má irský mech využití i v kosmetice při výrobě pleťových krémů, tělových mlék, masek na obličej či vlasových zábalů.

Jedním z nejjednodušších způsobů použití irského mechu je výroba gelu, který pak můžeme přidávat třeba do smoothies, snídaňové kaše nebo do jakéhokoliv jídla, které potřebujeme zahustit. Irský mech namočíme do vody a necháme přes noc odležet. Propláchneme, abychom se zbavili přebytečné soli a písku a vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud se nevytvoří hustý hladký gel.

Z řasy jsme vyzkoušeli vytvořit lahodný čokoládový dezert podávaný ve skleničce, vanilkový pudink s ovocným přelivem i veganský sýr.

Čokoládový dezert s irským mechem, česká veganská společnost, vegan recept

Čokoládový dezert

Suroviny: 65 g irského mechu, 150 ml kokosového mléka, 65 g kvalitního kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 5 lžic agáve sirupu, špetka vanilky

Postup: Řasy irského mechu vložíme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc odležet v ledničce. Na druhý den řasy scedíme a vložíme do mixéru spolu se 120 ml vody. Tento gel rozmixujeme s ostatními ingrediencemi dohladka. Servírujeme ve skleničkách s čerstvým ovocem.

Vanilkový pudink s borůvkovým přelivem, česká veganská společnost, vegan recept

Vanilkový pudink s borůvkovým přelivem

Suroviny: 15 g irského mechu, ½ hrnku teplé vody, 2 hrnky rostlinného mléka, ½ hrnku rostlinné smetany, ½ hrnku cukru, vanilkový lusk, borůvkový přeliv (400 g mražených borůvek, 1 lžíce kukuřičného škrobu, ⅓ hrnku vody, 2 lžíce cukru)

Postup: Irský mech namočíme do změknutí do teplé vody (přibližně deset minut). V rendlíku zahřejeme smetanu, mléko, cukr a vanilku, přidáme změklý irský mech. Za stálého míchání přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Směs přecedíme přes jemné síto a vyšleháme metličkovým mixérem. Přikryjeme fólií a necháme přes noc vychladit. Kukuřičný škrob smícháme s 2 lžícemi vody. V rendlíku smícháme borůvky, cukr a vodu a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme škrob s vodou a vaříme další 2 minuty. Pudink servírujeme v misce s borůvkovým přelivem.

kešu sýr, česká veganská společnost, vegan recept

Veganský sýr z kešu ořechů

Suroviny: ½ hrnku kešu ořechů (namočených na několik ve vodě), 1 a ½ lžíce prášku irského mechu, ¼ hrnku kokosového oleje, ¼ hrnku tapiokového škrobu, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 a ½ hrnku horké vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1 a ½ lžičky soli, dle chuti: chilli, mletá červená paprika, bylinky…

Postup: Kešu ořechy scedíme a vložíme do mixéru spolu s irským mechem, lahůdkovým droždím, kokosovým olejem, tapiokovým škrobem, citronovou šťávou a solí. Zalijeme horkou vodou a rozmixujeme dohladka. Směs můžeme dochutit bylinkami nebo chilli a okamžitě přelijeme do skleněné nádoby. Vložíme na 3 hodiny do lednice a poté vyklopíme. Takto připravený sýr můžeme použít do různých pomazánek, k zapékání nebo do toastu.

Rostlinný “vajíčkový” salát

Suroviny: 250 g vařené cizrny, 2–3 lžíce rostlinné majonézy (pro odlehčenou verzi můžete použít i sójovou zakysanou smetanu), 1 lžička dijonské hořčice, špetka kurkumy, 1 lžíce lahůdkového droždí, černá sůl s irským mechem dle chuti, sůl, pepř

Postup: Cizrnu rozmačkáme mačkadlem na brambory a smícháme s ostatními ingrediencemi. Dochutíme solí, černou solí a pepřem. Naneseme na chlebíčky a ozdobíme čerstvými bylinkami.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-book plný inspirace

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book