Jaká je budoucnost jídla?

BLOG | 3.3. 2020

Na otázku jaká je budoucnost jídla se budou snažit v Berlíně najít odpověď odborníci z nejrůznějších oborů. V dubnu se totiž uskuteční druhý ročník New Food Conference. Událost pořádaná neziskovou organizací ProVeg se zaměří na rostlinné a kultivované proteiny.

Ve dnech 5. — 6. srpna 2020 se v Berlíně sejdou přední podnikatelé, vědci i odborníci na potravinové inovace, aby sdíleli své odborné znalosti z potravinářského průmyslu a získali cenné informace o nejnovějším vývoji na trhu. Na programu je např. proslov Caroline Zimmer, generální ředitelky firmy vyrábějící rostlinné sýry Simply V nebo vystoupení Marka Post, zakladatele firmy Mosa Meat, která nechala vyrůst první kultivovaný hamburger na světě.

Kromě programu budou probíhat i networkingová setkání a kritická diskuse mezi jednotlivými partnery z řad výrobců, odborníků na maloobchod, zástupců potravinářských služeb i slibných startupů a investorů.

Loňského prvního ročníku se zúčastnilo přes 350 odborníků z více než 30 zemí světa, kteří společně hledali nové možnosti, jak nahradit neudržitelný živočišný průmysl. Ročník byl také živě streamován na sociální sítě s téměř 3000 sledujícími.

Řečníci i účastníci se shodli na tom, že současné metody získávání potravin nejsou udržitelné ani životaschopné a je jen otázkou času, než budou nahrazeny. Posun ve stravě přináší i generace mileniálů, lidí narozených začátkem osmdesátých a koncem devadesátých let, kteří silně zpochybňují současné stravovací návyky. Narozdíl od předchozích generací většinou nevnímají maso jako luxus, ale dívají se na něj i z hlediska problémů, které představuje.

Dle řečníků musí být jídlo především chutné, konkurenceschopné a dostupné, aby se firmy úspěšně uchytily na trhu. Díky inkubátoru ProVeg byly také představeny produkty inovativních start-upů jako byl kešu zrající sýr nebo alternativa k hovězím jerky. Návštěvníci ochutnali i mandlový “parmazán” nebo “salám” vyrobený z bramborové bílkoviny.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-book plný inspirace

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book