
Narovinu s Mgr. Pavlou Širokou o suplementaci
BLOG | 30.8. 2020
V dalším díle podcastu Narovinu jsme se bavily s naší výživovou poradkyní Mgr. Pavlou Širokou o suplementaci. Nejde suplementace některých vitamínů a minerálů proti přirozené stravě? A jaké látky by měli suplementovat vegani, vegetariáni, ale i osoby omezující maso?
Mgr. Pavla Široká je odborná lektorka České veganské společnosti a výživová poradkyně. V praxi se věnuje individuálnímu poradenství 10 let (od roku 2010), sama se stravuje čistě rostlinně již 12 let. Pořádá odborné kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro výživové poradce a lékaře, přednáší na konferencích. Specializuje se na téma, jak nahradit živočišné produkty ve stravě tak, aby byly pokryty všechny potřebné mikro a makronutrienty, které mohou být při nesprávně sestavené rostlinné stravě rizikové.
V podcastu jsme se věnovaly suplementaci. Jaké jsou ty nejrizikovější látky, které by měl doplňovat každý vegan? Měli by na vitamín B12 myslet i vegetariáni a osoby, které maso zatím jen omezují? Co se stane, pokud vyčerpáme zásoby vitamínu B12 v játrech? A na jaké další látky si dát pozor? Jak zajistit dostatek omega-3 mastných kyselin, pokud nekonzumujete ryby? A jak přežít od podzima do jara bez vitamínu D?
Pusťte si i další podcasty s Mgr. Pavlou Širokou, např. o vápníku či o nejčastějších výživových mýtech ve světě veganství.
Naučte se něco o výživě
Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.