Soyka, sojové mléko, v-label, česká veganská společnost

Objevte čerstvé sójové produkty od firmy Soyka. Bez zbytečné chemie a z rakouské bio sóji

BLOG | 16.4. 2020

Soyka je česká firma, která vyrábí čerstvé sójové produkty z rakouské sóji v bio kvalitě. Za těch několik málo let, co fungují, vypustili na trh spoustu zajímavých produktů a rozhodně nezůstávají jen u tradičního sójového mléka. Všechny produkty navíc prodávají ve skle nebo dokonce bez obalu.

Produkty Soyka jsou inovativní v tom, že jsou čerstvé a nejsou do nich přidávány žádné konzervanty ani chemická barviva. Všechny produkty jsou navíc vhodné i pro vegany, jelikož složení je čistě rostlinné. Kromě neochucených i ochucených sójových nápojů včetně baristického vyrábí Soyka i nejrůznější speciality od veganské majonézy přes smetanu po jogurty. V roce 2019 byl také představen sójový kefír, který byl dokonce nominován na rostlinný produkt roku v anketě, kterou pořádá Rostlinně.

Soyka se zajímá také o ekologii a o snižování vlastní ekologické stopy, proto některé produkty seženete i bez obalu, jedná se např. o tempeh, tofu či sójové suky, které najdete v bezobalových obchodech. Všechny ostatní produkty nabízí Soyka ve skleněných vratných nádobách.

Ze žhavých novinek nedávno Soyka představila zelené sójové mléko z bobů edamame, což jsou nezralé boby sóji. Jde o světový unikát plný bílkovin, vitamínu a kyseliny listové. Dalším novým produktem je třeba zakysaná sójová smetana, kterou využijte na slano i na sladko, v teplé i studené kuchyni.

Zajímá vás příběh Soyky více? V našem podcastu Narovinu jsme vyzpovídali majitele firmy Michala Jeřábka. Produkty Soyka zakoupíte ve vybraných prodejnách zdravé výživy a bezobalových obchodech nebo si je můžete objednat přes Scuk nebo Rohlík.cz.

Tempeh, knedlo, zelo

Ingredience: 2 balení Soyka tempehu, 2 cibule, lžíce miso pasty rozmíchané v teplé vodě, lžíce lahůdkového droždí, ½ lžičky mletého kmína

Bramborové knedlíky: 0,5 kg předem uvařených a nastrouhaných brambor, 150 g polohrubé mouky, špetka soli

Červené zelí: ⅓ hlávky nakrájeného červeného zelí, 1 cibule nadrobno nasekaná, 2 lžíce oleje, 50 ml červeného vína, lžíce třtinového cukru, lžíce hladké mouky, pepř, sůl, citronová šťáva dle chuti

Postup: Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme těsto, necháme půl hodiny odležet a poté uvaříme v osolené vodě (přibližně 10 minut). Dále si připravíme zelí – cibulku osmažíme do zlatova na oleji, přidáme zelí a podlijeme vínem a trochou vody, dusíme do změknutí zelí, případně zahustíme lžící mouky. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Tempeh nakrájíme na kostky a dáme ho péct společně s cibulí a kmínem do zapékací mísy. Pečeme do změknutí cibule, hotový tempeh polijeme marinádou z miso pasty, lahůdkového droždí a vody.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-book plný inspirace

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book