Způsobuje rostlinná strava opravdu více zlomenin? Podívali jsme se hlouběji za hlavní titulky článků

BLOG | 1.12. 2020

Během minulého týdne vyšlo několik článků, které říkají, že veganská strava je spojena s vyšším rizikem zlomenin kostí. Podívali jsme se hlouběji za titulky článků a poskytli doporučení pro zdravou a vyváženou rostlinnou stravu. Podle nové studie vegani čelí o 43 % vyššímu riziku zlomenin kostí než jedlíci masa. Jedná se o špatné zprávy pro milovníky rostlinných potravin, anebo jde o propagandu masného a mléčným průmyslu? Ve skutečnosti to není ani jedno, ani druhé. Podívejme se na téma podrobněji.

V listopadu 2020 zveřejnil tým vědců novou analýzu výsledků studie EPIC-Oxford, jedná se o dlouhodobou studii 65 000 mužů a žen žijících ve Velké Británii. Respondenti byli do studie přijati v letech 1993 až 2001. Od té doby bylo vydáno mnoho akademických prací. Stejně jako v předchozích analýzách, i v této jsou uvedeny důležité informace o dlouhodobých účincích stravovacích návyků a faktorů životního stylu na naše zdraví (1).

Jedná se o robustně navrženou studii s přesnou analýzou dat. Proto bychom se měli podívat na téma blíže. Nejprve bychom se neměli dívat jen na procenta, ale také na absolutní čísla. Hodnocení, o kterém se diskutuje, je založeno na populaci asi 55 000 lidí, včetně asi 2 000 veganů. Při více než 17 letech sledování účastníci v průměru hlásili celkem 3 941 zlomenin, z toho 147 veganských (2). Ve srovnání se skutečnými počty může pomoci uvést fakta do jasnějšího kontextu. Výsledky jsou však stále významné a jako takové musíme také zkoumat faktory, které mohou vést ke zvýšenému riziku zlomenin.

Vegani a vegetariáni mají tendenci mít nižší BMI (Body Mass Index) než jedlíci masa, což je klíčový faktor při interpretaci údajů. Jednak mají lidé s nadváhou a obezitou větší zátěž kostí, než lidé, kteří mají normální váhu, a tedy mají také větší hustotu kostí. A zároveň větší množství tuku (představte si jako polstrování) u lidí s vyšším BMI může mít ochranný účinek proti zlomeninám způsobeným pádem. Například výsledky studie Million Women Study, která zahrnovala přibližně 1 155 000 účastníků po menopauze, ukazují, že ve srovnání s štíhlými ženami, měly obézní ženy o 43 % a 77 % nižší riziko zlomenin zápěstí a kyčle (3).

Autoři této analýzy rovněž poukazují na skutečnost, že jejich interpretace je omezena malým počtem případů, „zejména kvůli silné korelaci mezi dietní skupinou a BMI, která má za následek velmi málo veganů ve vyšší kategorii BMI, a naopak poměrně malý počet pojídačů masa s nízkým BMI“ (4). Je důležité si uvědomit, že tato skutečnost nebyla obecně vysvětlena v neodborných článcích, které si za poslední týden získaly tolik pozornosti.

Výhody nižšího BMI a rostlinné stravy

Ačkoli vysoký BMI může mít ochranný účinek a minimalizovat riziko zlomenin, výhody rostlinné stravy s BMI v normálním rozmezí nabízejí mnohem více benefitů ve srovnání se stravou zaměřenou na produkty živočišného původu. Diabetes typu 2, některé typy rakoviny a kardiovaskulární onemocnění lze zvládnout a dokonce jim zabránit dodržováním rostlinnější stravy, která má menší kalorickou hustotu, má nižší obsah nasycených tuků, soli a rafinovaných cukrů. Potraviny rostlinného původu neobsahují žádný dietní cholesterol a poskytují nepřeberné množství vitamínů, minerálů, vlákniny a fytolátek, které všechny hrají důležitou roli při udržování lidského zdraví.

Na co si tedy dávat pozor, abyste neopakovali chyby účastníků studie?

  1. Dávejte si pozor na příjem vápníku
    Vegani ve studii měli nižší příjem vápníku a bílkovin než ostatní typy stravy. Jak mít jednoduše příjem vápníku v pořádku? Které zdroje jsou stejně nebo více vstřebatelné než kravské mléko? To vše se dozvíte v našem podcastu Narovinu s Mgr. Pavlou Širokou o vápníku. 
  2. Doplňujte od října do dubna vitamín D v dostatečných dávkách
    Vitamín D je klíčový pro vstřebávání vápníku a kostní zdraví. Některé látky získáváme ve stravě v menším množství tak, že si výrazně podpoříme celkové zdraví a zdraví kostí, když je začneme suplementovat. Nechybujte ani v nedostatečném dávkování a poslechněte si náš odborný podcast o suplementaci.
  3. Zajistěte si dostatečný kalorický příjem
    Vegani ve studii měli nižší příjem bílkovin než ostatní typy stravy. Dostatečného příjmu bílkovin je přitom na rostlinné stravě velmi lehké dosáhnout, pouze lidé s nízkým kalorickým příjmem, kteří celkově málo jedí či se snaží se zhubnout, dosahují na jakémkoliv typu stravy nižšího příjmu bílkovin. Pokud byste měli strach, že přijímáte málo bílkovin, poslechněte si zajímavý podcast s lékařem a sportovcem MUDr. Romanem Štíchou o bílkovinách.

Článek vychází z překladu odborného článku od Proveg.

Zdroje

  1. EPIC-Oxford (2020): The EPIC-Oxford Study. available at: http://www.epic-oxford.org/ [25.11.2020]
  2. Tong, T. Y. N., P. N. Appleby, M. E. G. Armstrong, et al. (2020): Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Medicine 18(1), doi:10.1186/s12916-020-01815-3
  3. Armstrong, M. E. G., B. J. Cairns, E. Banks, et al. (2012): Different effects of age, adiposity and physical activity on the risk of ankle, wrist and hip fractures in postmenopausal women. Bone 50(6), 1394–1400. doi:10.1016/j.bone.2012.03.014
  4. Tong, T. Y. N., P. N. Appleby, M. E. G. Armstrong, et al. (2020): Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Medicine 18(1), doi:10.1186/s12916-020-01815-3
  5. Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium (2011): Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. National Academies Press (US) Verfügbar unter: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21796828 [12.01.2019]
  6. Global Fortification Data Exchange (2020). Available at: https://fortificationdata.org/interactive-map-fortification-legislation/ [26.11.2020]
  7. https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/nutrition-2020_en.pdf
  8. Academy of Nutrition and Dietetics (2016): Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Available at https://www.eatrightpro.org/-/media/eatrightpro-files/practice/position-and-practice-papers/position-papers/vegetarian-diet.pdf [26.11.2020]
O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-booky plné inspirace

Stáhněte si zdarma některý z našich e-booků plných veggie inspirace od snídaní po večeře. Ať už se stravujete rostlinně nebo teprve začínáte živočišné produkty ve svém jídelníčku omezovat, naše e-booky vám jistě přijdou vhod. Vaříte podle našich receptů? Dejte nám o tom vědět, označte nás a přidejte #VarimesCVS a #veggieinspirace.
Stáhnu si e-book