Fakta a studie

Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Rostlinná strava je podle oficiálních prohlášení přínosem pro lidské zdraví díky nízkému obsahu saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin a vysokému obsahu polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, folátů a antioxidantů – vitamínů C a E a fytochemikálií.

Postoje organizací

Mezi organizace, které publikovaly veřejná oficiální prohlášení týkající se zdravotní bezpečnosti čistě rostlinného stravování, patří dietetické asociace, vládní orgány i soukromé kliniky. Zde je přehled deseti nejvýznamnějších:

1) Academy of Nutrition and Dietetics (Akademie výživy a dietetiky): „Názorem Akademie výživy a dietetiky je, že správně rozvržená vegetariánská i veganská strava je zdravá, nutričně vyvážená a může být zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Tato strava je vhodná pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětství, dospívání, stáří. Je vhodná i pro sportovce.Odkaz

Český překlad staršího vydání tohoto prohlášení si můžete přečíst zde (organizace se dříve jmenovala The American Dietetic Association).

2) Dietitians of Canada (Kanadští dietologové): „Každý se může stravovat vegansky – dětí, dospívající i dospělí. Je zdravé dokonce i pro těhotné a kojící matky. Správně sestavená veganská strava je bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty. Také je chudá na saturované tuky a cholesterol. Tato zdravá kombinace pomáhá chránit před chronickými nemocemi. Vegani mají oproti neveganům menší pravděpodobnost výskytu srdečních onemocnení, cukrovky a některých druhů rakoviny. Vegani také mívají nižší krevní tlak a mají menší pravděpodobnost než vegetariáni a konzumenti masa, že budou mít nadváhu.“ Odkaz

3) The British National Health Service (Britská státní zdravotnická služba): „S pomocí dobře sestavené a informované veganské stravy můžete získat všechny živiny, které tělo potřebuje.“ Odkaz

4) The British Nutrition Foundation (Britská nadace pro výživu): „Dobře sestavená a vyvážená vegetariánská i veganská strava je nutričně adekvátní. Studie vegetariánských a veganských dětí ve Velké Británii dokládají, že jejich růst a vývoj se pohybuje v běžných hodnotách.Odkaz

5) The Dietitians Association of Australia (Australská dietetická asociace): „Při dobrém sestavení je i na veganské stravě možné získat všechny živiny, které jsou potřebné pro dobré zdraví.Odkaz

6) The United States Department of Agriculture (Americké ministerstvo zemědělství): „Vegetariánská strava může poskytnout doporučované množství živin. Klíčem je konzumace rozmanitých jídel v potřebném množství a následování doporučení podle věku, pohlaví i fyzické aktivity.Odkaz

* V anglickém originále je uvedené souhrnné slovo „vegetarian“, nicméně stanovisko se týká vegetariánské i veganské stravy (jak vyplývá z kontextu – viz bod 9).

7) The National Institutes of Health (Státní zdravotnický ústav, USA): „Lidé, kteří se stravují vegetariánsky*, mohou získat všechny živiny, které potřebují. Nicméně měli by dbát na pestrý jídelníček, aby byly uspokojeny všechny nutriční požadavky.Odkaz

* Mezi „vegetariánství“ řadi i veganství viz odkaz.

8) The National Health and Medical Research Council(Australská vládní zdravotnická organizace): „Alternativy živočišných výrobků představují ořechy, semena, luštěniny (fazole) a tofu. Tyto potraviny mohou zajistit rozmanitou stravu a poskytnout hodnotný a dobře dostupný zdroj bílkovin a dalších živin, které se jinak nachází v mase. Jedincům, kteří preferují veganskou stravu, je doporučována suplementace vitaminu B12.Odkaz

9) The Mayo Clinic (Klinika Mayo, mezinárodně uznávané americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice): „Dobře sestavená vegetariánská strava dokáže pokrýt nutriční potřeby lidí všeho věku, včetně dětí, dospívajících, těhotných či kojících žen. Klíčem je znalost nutričních potřeb a sestavení stravy, která je uspokojí.“
„Mějte na paměti, že čím více restriktivní je vaše strava, tím složitější může být získání všech živin, které potřebujete. Veganská strava např. eliminuje přirozené potravinové zdroje vitaminu B12 stejně jako mléčné produkty, které jsou dobrým zdrojem vápníku.“ V textu veganům doporučují (podobně jako ostatní organizace) suplementaci vitaminu B12 a zajištěný příjem důležtých látek viz výše (3. odstavec). Odkaz/ Doporučení (nejen) pro vegany

10) The Heart and Stroke Foundation of Canada(kanadská nadace zaměřená na snížení a prevenci výskytu srdečních onemocnění a mrtvice): „Veganská strava dokáže poskytnout všechny potřebné živiny v každém věku a také má řadu zdravotních výhod. Tato strava může vést k nižšímu krevnímu tlaku, snížení hladiny cholesterolu, zdravé váze, nižšímu výskytu diabetu 2. typu, onemocnění srdce a mrtvice.“ Odkaz

11) British Dietetic Association (Britská dietetická asociace): „Britská dietetická asociace potvrzuje, že s dobře sestavenou veganskou stravou mohou lidé žít zdravě v každém věku.“ Odkaz