Kurz pro odborníky: Výživové poradenství se specializací na rostlinnou stravu
5týdenní online kurz nabitý výživnými informacemi
Směr výživového poradenství se vyvíjí a vzrůstá potřeba po odborných znalostech v oblasti rostlinné stravy a plnohodnotné náhrady živočišných produktů. Oblíbenost bezmasých typů stravy a zájem o ochranu před civilizačními chorobami skrze stravu narůstá, jak dokládá i nový průzkum veřejného mínění v ČR.
Tento kurz je nadstavbou pro výživové poradce, nutriční terapeuty, trenéry a lékaře, kteří mají zájem o vzdělání nejen v oblasti vegetariánské a veganské výživy, ale také v oblasti stravy, při které lidé redukují spotřebu živočišných produktů (flexitariánství, reduktariánství).
Dle světových výživových institucí je správně sestavená čistě rostlinná strava vhodná v každém období života, včetně dětství, dospívání, těhotenství a kojení (Canadian pediatric association, American Dietetic association, Dietitians of Canada, The British National Health Service, The British Nutrition Foundation, The Dietitians Association of Australia). V české literatuře bohužel chybí odborná doporučení a informovat se tak o problematice rostlinné stravy může být obtížné. Přinášíme Vám proto tento kurz, jehož cílem je přinést odborné informace ze zahraničí i mezi české odborníky.
Odbornost kurzu je zajištěna díky spolupráci s Physicians Association for Nutrition (Lékařská asociace pro výživu), společností Nutris (kurzy pro výživové poradce) a Českou veganskou společností (organizace sdružující lékaře, výživové poradce a nutriční terapeuty, kteří se zaměřují na specifika rostlinné stravy).
Proč rostlinné stravě ve své výživové praxi začít věnovat pozornost?
- Rostoucí oblíbenost bezmasých typů stravy: Oblíbenost rostlinné stravy narůstá. Podle průzkumu agentury IPSOS každý desátý člověk pod 34 let v Česku preferuje bezmasou stravu a 28 % populace má v plánu spotřebu živočišných produktů omezit (IPSOS, 2020). Lidé jsou ke změně motivováni především díky zdravotním benefitům rostlinné stravy ale i kvůli ekologickým důvodům
- Prevence civilizačních onemocnění: Snižování spotřeby živočišných produktů a zpracovaných potravin vede dle světových zdravotnických a výživových institucí ke snížení rizika vzniku civilizačních onemocnění, jako jsou například nemoci srdce a cév, obezita, vysoký krevní tlak nebo diabetes mellitus 2. typu (American college of cardiology, 2019, American heart association, EAT- Lancet commission, Type 2 diabetes systematic review and meta-analysis, 2019)
- Potřeba odborníků specializovaných na rostlinnou stravu: Vegetariáni, vegani i reduktariáni vyhledávají poradce, kteří jim dokáží poradit ohledně rizikových živin (adekvátního nahrazení živočišných produktů).
Co můžu získat?
- Odborné znalosti v oblasti typu stravování, které je u nás stále oblíbenější
- Přednášky od předních odborníků z pohodlí domova – kurz probíhá online
- Certifikát o kvalifikaci pro poradenství se specializací na rostlinnou stravu po úspěšném splnění závěrečného testu
- Uvedení v katalogu odborníků na rostlinnou stravu na webu České veganské společnosti
- Kuchařka s 54 rostlinnými recepty pro vás i vaše klienty
- Přístup do podpůrné skupiny a možnost odborného poradenství od našich expertů po dobu 1 roku
- Možnost výměny zkušeností na dobrovolném osobním setkání všech účastníků a hlavní lektorky Mgr. Pavly Široké po skončení kurzu

Registrace na kurz
Snížená cena
950 Kč
- online přístup ke všem odborným přednáškám včetně možnosti pozdějšího zhlédnutí po dobu následujícího týdne po každé lekci (celkem 10 odborných přednášek na různá témata nabité informacemi)
- možnost komunikace a pokládání dotazů odborníkům v průběhu online přednášky
- kuchařku s 54 rostlinnými recepty
Plná cena
2 700 Kč
- ideální pro odborníky věnující se poradenství v profesní praxi
- online přístup ke všem odborným přednáškám včetně možnosti pozdějšího zhlédnutí po dobu následujícího týdne po každé lekci (celkem 10 odborných přednášek na různá témata nabité informacemi)
- možnost komunikace a pokládání dotazů odborníkům v průběhu celého kurzu prostřednictvím online chatu
- certifikát o úspěšném absolvování kurzu poradenství se specializací na rostlinnou stravu, který získáte po úspěšném splnění závěrečného testu
- kuchařku s 54 rostlinnými recepty pro Vás i Vaše klienty
- přístup do podpůrné online skupiny absolventů a možnost komunikace s odborníky po dobu celého následujícího roku
- uvedení v katalogu odborníků na rostlinnou stravu na webu České veganské společnosti a Slovenské veganské společnosti
Co říkají absolventi kurzu
MUDr. Lucie Girgleová Hermanyová
Bc. Jakub Školoudík
Mgr. Lenka Nunvářová
MUDr. Emília Modravá
Eliška Šorajová
Marianna Baťková
Aneta Bielasová
Charlotte Vrindavani
Termíny a podrobnosti k průběhu kurzu
Podzimní online kurz 2020 (říjen - listopad) - přihlášky jsou již uzavřeny
Bude probíhat online, vždy ve čtvrtek od 17:45 do 21:00 počínaje 8. říjnem. Celkem proběhne 5 online přednáškových bloků, tedy čtvrtky 8.10., 15.10., 22.10., 29.10. a 5.11. Přibližně půlhodina v každém z bloků bude věnována dotazům. Každou z lekcí budete mít možnost shlédnout i zpětně, prostřednictvím záznamu, který budete mít k dispozici následující týden po lekci (tedy od pátku do středy, poté následuje nová online lekce ve čtvrtek).
Závěrečný test: Pro účastníky, kteří si zaplatili plnou verzi (2700 Kč) bude kurz uzavřen závěrečným testem, který můžete absolvovat kdykoli v průběhu týdne od pondělí 16.11 do neděle 22.11. do 23 h. Po úspěšném splnění testu získáte Certifikát o úspěšném absolvování.
Jarní online kurz 2021 (březen - duben)
Bude probíhat online, vždy ve čtvrtek od 17:45 do 21:00 počínaje. 11. březnem. Celkem proběhne 5 online přednáškových bloků, tedy čtvrtky 11.3., 18.3., 25.3., 1.4. a 8.4. Přibližně půlhodina v každém z bloků bude věnována dotazům. Každou z lekcí budete mít možnost shlédnout i zpětně, prostřednictvím záznamu, který budete mít k dispozici následující týden po lekci (tedy od pátku do středy, poté následuje nová online lekce ve čtvrtek).
Závěrečný test: Pro účastníky, kteří si zaplatili plnou verzi (2700 Kč) bude kurz uzavřen závěrečným testem, který můžete absolvovat kdykoli v průběhu týdne od pondělí 19.4. do neděle 25.4. do 23 h. Po úspěšném splnění testu získáte Certifikát o úspěšném absolvování.
Podrobnosti k průběhu kurzů
Pokud Vám Vaše časové možnosti aktuálně neumožňují shlédnout postupně jednotlivé přednášky (na každou máte rozmezí 1 týden) nebo absolvovat závěrečný test, přihlašte se prosím až na další termín (kurzy vypisujeme přibližně každých 6 měsíců). V případě, že zjistíte až v průběhu kurzu, že nemáte časové možnosti ke shlédnutí videí nebo absolvování testu, bude nutné, abyste se přihlásili na další kurz.
Při sledování živého přenosu online přednášek (ve čtvrtky od 18 – 21:00) je potřeba se z organizačních důvodů připojit vždy mezi 17:45-17:55. Pozdější připojení v průběhu živého přenosu bohužel není možné a pokud se nestihnete připojit v uvedeném časovém rozmezí (17:45 – 17:55), budete si moci přednášku shlédnout až ze záznamu. Doporučujeme účastnit se živých přenosů, kde budete mít možnost pokládat přednášejícím dotazy.
Materiály ke studiu:
- Online lekce vždy ve čtvrtek
- Videozáznamy dostupné vždy po jednotlivých online lekcích (od pátku do středy, dostupné po přihlášení vaším e-mailem)
- Odkazy na odborné zdroje k dostudování
- PDF prezentace nelze poskytnout z důvodu šíření mimo účastníky kurzu
Máte otázky?
Ozvěte se nám, rádi je zodpovíme.
Mgr. Pavla Široká
pavla.siroka@veganskaspolecnost.cz
Telefon
+420 723 158 025
(Po-Pá 9:00 – 17:00)
Obsah kurzu
1. Týden – úvod do rostlinné stravy & bílkoviny
Úvod do rostlinné stravy (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)
- Proč je budoucnost stravy více rostlinná? Jaké jsou dlouhodobé trendy, co doporučují odborníci a na co je třeba se připravit?
- Postoj světových zdravotnických a výživových institucí k rostlinné stravě – které jsou pro, které proti a proč.
- Rostlinná strava jako prevence civilizačních onemocnění – proč a jak nás rostlinná strava chrání před rozvojem nemocí?
- Jaké jsou motivace lidí k omezování nebo vylučování živočišných produktů a jak s těmito motivacemi v praxi pracovat?
Bílkoviny (MUDr. Roman Štícha, ortoped, fitness trenér)
- Problematika kvality bílkovin – jaká jsou kritéria pro hodnocení kvality bílkovin a jaký je dle těchto kritérií rozdíl mezi jednotlivými zdroji bílkovin.
- Problematika esenciálních aminokyselin a „neplnohodnotnosti“ rostlinných bílkovin – v čem se liší oproti živočišným zdrojům a jak to ovlivňuje jejich využitelnost v praxi?
- Rostlinné vs. živočišné zdroje bílkovin – zdravotní rizika a benefity jednotlivých zdrojů.
- Není to jen o bílkovinách – jak zajistit dostatečný příjem železa, zinku a selenu z rostlinných potravin?
- Jaké jsou zdravotní důsledky nadbytku hemového železa ve stravě?
2. Týden – luštěniny & vláknina
Luštěniny – potravina dlouhověkosti (Mgr. Jana Hajrová, gastro)
- Zdravotní benefity luštěnin aneb proč jsou luštěniny označovány za potraviny dlouhověkosti?
- Příprava luštěnin – jak z nich vytěžit maximum živin a eliminovat zažívací obtíže?
- Sója – zdravá potravina, nebo škodlivá náhražka? Kritický pohled odborných institucí.
Vláknina (Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc., výživový poradce)
- Vláknina jako opomíjený základ našeho zdraví, kolik bychom jí měli přijímat a kolik jí ve skutečnosti v Česku přijímáme?
- Od střeva k mozku, aneb jak vláknina ovlivňuje naši náladu a apetit?
- Mikrobiom jako nový orgán lidského těla – co všechno v našem těle ovlivňuje a jak se o něj starat?
Praxe v poradně – Jak zařadit rostlinné potraviny a vlákninu do životního stylu klienta? (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)
- Práce s klientem s vyšším nebo nízkým množstvím vlákniny.
- Jak zařadit více rostlinných jídel do životního stylu klienta?
3. Týden – sacharidy & jak nahradit ryby
Sacharidy (MUDr. Roman Štícha. ortoped, fitness trenér)
- Omezování sacharidů – má to opravdu smysl?
- Proč je třeba rozlišovat mezi cukry, sacharidy, celozrnnými potravinami?
- Lepek – součást zdravého jídelníčku, nebo riziko, kterému bychom se měli vyhnout?
Jak plnohodnotně nahradit ryby ve stravě? (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)
- Není omega jako omega – ALA, EPA, DHA a jejich význam.
- Optimální poměr omega-6 ku omega-3 – proč je potřeba jej hlídat a jak jej v praxi zajistit?
- Přímé rostlinné zdroje EPA a DHA – kdy a proč omega-3 ve formě ALA nestačí?
- Benefity vs. nutriční rizika konzumace ryb.
4. Týden – suplementace & veganství a vegetariánství u těhotných a kojících žen
Suplementace – to není záležitost jen pro vegany (Bc. Veronika Baťová – nutriční terapeutka, Lékařská fakulta)
- Vitamin B12 – riziková látka nejen na rostlinné stravě. U koho a proč bychom měli doporučit suplementaci a jaké dávky jsou vhodné pro jednotlivé skupiny?
- Nejčastější chyby v suplementaci – na co a proč je potřeba dát pozor?
- Doporučená denní dávka vs. dávka suplemetace pro optimální hladiny v těle – v čem je rozdíl a jak s tím pracovat?
- Testování – proč běžné testy nestačí a jak kvalitně zhodnotit stav B12.
- Vitamin D – kdy a proč slunce ani strava nestačí?
Proč se násobně liší doporučené dávky různých odborníků a jak si v tom udělat pořádek?
Vegetariánství a veganství u těhotných a kojících žen (Bc. Radek Látal, Dis., vystudoval bakalářský obor Výživa lidí, SR)
- Vliv rostlinné stravy na zdraví matky a dítěte – rizika i benefity.
- Sestavení plnohodnotné rostlinné stravy – na co je potřeba dát pozor, jaké živiny jsou rizikové a jak je ve stravě adekvátně pokrýt?
- Jaké nejčastější chyby dělají těhotné a kojící matky a jak je snadno při práci s nimi napravit?
- Doporučení pro suplementaci – jaké živiny je lepší pokrýt doplňky stravy nejen na rostlinné stravě a jak je vhodně dávkovat?
5. Týden – jak nahradit mléčné výrobky
Plnohodnotná náhrada mléčných výrobků ve stravě (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)
- Vápník – opravdové riziko rostlinné stravy v moderní společnosti. Jak v praxi získat z rostlinné stravy dostatek vápníku? Jaké nejčastější chyby dělají klienti?
- Vstřebatelnost vápníku z rostlinných zdrojů ve srovnání s kravským mlékem – vyšší, nižší, i srovnatelná. Jaké konkrétní zdroje volit a které naopak za zdroj vápníku považovat nelze?
- Potraviny jako balíčky látek aneb zdraví kostí není jen o vápníku. Jak mohou určité potraviny přispívat ke zdraví kostí i jinak, než jen přívodem vápníku?
Vegetariánství a veganství u dětí (MUDr. Martin Světnička, pediatr; Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)
- Jak se k vegetariánství a veganství u dětí staví světové výživové a pediatrické instituce?
- Jak sestavit rostlinnou stravu u dětí různých věkových kategorií a na co si dát pozor – rizikové živiny a jak je řešit?
- Praktické tipy pro přípravu stravy dětí a dospívajících.








S kým se na kurzu potkáte? Poznejte naše lektory
MUDr. Roman Štícha
Lékař v oboru ortopedie a traumatologie ve Fakultní nemocnici Motol. Člověk, který spojuje nadšení pro pohybový aparát, cvičení a zdravou výživu. Aktivně se věnuje sportu od r. 2007, a to i v roli závodníka – zprvu v silových soutěží, dále také v běžeckých závodech a překážkových závodech typu Spartan Race. Od roku 2014 působí jako akreditovaný fitness trenér a také jako výživový poradce. Nejen z medicínského hlediska přikládá obrovský význam zdravému životnímu stylu, jehož neoddělitelnou součástí je rostlinná strava. Veganskou stravu s úspěchem poprvé vyzkoušel v roce 2016. V dalších letech rozvíjel svůj zájem o celistvou rostlinnou stravu, do které se zamiloval pro její zdravotní benefity doložitelné vědeckými důkazy.
MUDr. Martin Světnička

Ing. Ivan Mach, CSc.
Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací o fotoasistovaných radikálových a řetězových reakcích kyslíku, které publikoval v rámci své vědecké výchovy v ÚACH ČSAV. Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu, např. Tukový průmysl, koncern (vedoucí Analytické laboratoře, Praha) a Výzkumný ústav polygrafický Praha (ředitel). Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil.
Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. Působil jako produktový manažer a ředitel velké zahraniční společnosti vyrábějící suplementy (Pharma Nord, Dánsko, zastoupení pro ČR a SR, Praha), produktově spolupracoval se společnostmi Penco, Nutrend, Aminostar, Walmark, Penam a byl odborným mluvčím České asociace pro speciální potraviny. Do r. 2019 byl prezidentem Aliance výživových poradců ČR, kterou založil.
Mgr. Pavla Široká
Je odborná lektorka České veganské společnosti a výživová poradkyně. V praxi se věnuje individuálnímu poradenství 10 let (od roku 2010), sama se stravuje čistě rostlinně již 12 let. V posledních 4 letech především pořádá odborné kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro výživové poradce a lékaře, přednáší na konferencích. Specializuje se na téma jak nahradit živočišné produkty ve stravě tak, aby byly pokryty všechny potřebné mikro a makronutrienty, které mohou být při nesprávně sestavené rostlinné stravě rizikové.
Přináší odborná doporučení nezávislých (neveganských) výživových a zdravotnických institucí ze zahraničí mezi české odborníky, nejnovější vědecké poznatky a zkušenosti z praxe. Již čtvrtým rokem také mimo jiné pravidelně přednáší témata Nejčastější chyby v rostlinné stravě, Rostlinná strava plnohodnotně a Veganství u dětí, Vápník v rostlinné stravě – na co si dávat pozor, vstřebatelnost.
Bc. Veronika Baťová

Bc. Veronika Baťová
Vystudovala nutriční terapii na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a aktuálně pokračuje studiem oboru Aplikovaná kinezioterapie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity, který v sobě kombinuje výživu a pohyb. Během studia pracovala jako osobní trenérka ve fitness centru a nyní se aktivně věnuje poradenství v oblasti rostlinné stravy dle aktuálních vědeckých informací.
Zaměřuje se na témata, která jsou v ČR často podceňovaná. Jaké chyby se dělají při dávkování suplementů, jak a proč se liší optimální dávky vitaminu B12 od oficiálních dávek, jaké druhy testů doporučit, které jsou naopak málo spolehlivé a přesto se používají? Potřebu suplementace vnímá jako potřebu vyplývající z moderního způsobu života a zemědělských praktik.
Mgr. Jana Hajrová
Mgr. Jana Hajrová se věnuje certifikaci veganských produktů známkou V-Label, ale je také autorkou e-booků a článků pro gastronomické časopisy. O gastronomii se začala více zajímat před 9 lety, po přechodu na veganství. Čistě rostlinné stravování jí umožnilo poznat spoustu zajímavých surovin a postupů při vaření.
Několik let pracovala v různých veganských kavárnách a postupně si vybudovala vlastní catering zaměřený na dezerty. V současnosti už pracuje v neziskové organizaci Česká veganská společnost. Díky její specializaci na gastro se bude věnovat v tomto kurzu praktickým návodům, které předávat při poradenství vašim klientům – jak správně připravit luštěniny, aby nenadýmaly, jak vytvořit chutné, syté a nutričně bohaté rostlinné jídla.
Bc. Radek Látal, DiS.
Vystudoval obor Výživa lidí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, je držitelem zahraničního certifikátu Plant-based nutrition a působí jako poradce pro otázky výživy ve Slovenské veganské společnosti. Zaměřuje se na osvětu o zdravotních rizicích a přínosech rostlinné stravy a o tom, jak se správně vegansky stravovat, prostřednictvím videí, článků, přednášek a osobního poradenství. Výživa a její vliv na zdraví člověka jsou jeho vášní a koníčkem.