Kurz pro odborníky: Výživové poradenství se specializací na rostlinnou stravu

5týdenní online kurz nabitý výživnými informacemi

Směr výživového poradenství se vyvíjí a vzrůstá potřeba po odborných znalostech v oblasti rostlinné stravy a plnohodnotné náhrady živočišných produktů. Oblíbenost bezmasých typů stravy a zájem o ochranu před civilizačními chorobami skrze stravu narůstá, jak dokládá i nový průzkum veřejného mínění v ČR.

Tento kurz je nadstavbou pro výživové poradce, nutriční terapeuty, trenéry a lékaře, kteří mají zájem o vzdělání nejen v oblasti vegetariánské a veganské výživy, ale také v oblasti stravy, při které lidé redukují spotřebu živočišných produktů (flexitariánství, reduktariánství).

Dle světových výživových institucí je správně sestavená čistě rostlinná strava vhodná v každém období života, včetně dětství, dospívání, těhotenství a kojení (Canadian pediatric association, American Dietetic association, Dietitians of Canada, The British National Health Service, The British Nutrition Foundation, The Dietitians Association of Australia). V české literatuře bohužel chybí odborná doporučení a informovat se tak o problematice rostlinné stravy může být obtížné. Přinášíme Vám proto tento kurz, jehož cílem je přinést odborné informace ze zahraničí i mezi české odborníky.

Odbornost kurzu je zajištěna díky spolupráci s Physicians Association for Nutrition (Lékařská asociace pro výživu), společností Nutris (kurzy pro výživové poradce) a Českou veganskou společností (organizace sdružující lékaře, výživové poradce a nutriční terapeuty, kteří se zaměřují na specifika rostlinné stravy).

Chci na kurz!

Proč rostlinné stravě ve své výživové praxi začít věnovat pozornost? 

  • Rostoucí oblíbenost bezmasých typů stravy: Oblíbenost rostlinné stravy narůstá. Podle průzkumu agentury IPSOS každý desátý člověk pod 34 let v Česku preferuje bezmasou stravu a 28 % populace má v plánu spotřebu živočišných produktů omezit (IPSOS, 2020)Lidé jsou ke změně motivováni především díky zdravotním benefitům rostlinné stravy ale i kvůli ekologickým důvodům
  • Prevence civilizačních onemocnění: Snižování spotřeby živočišných produktů a zpracovaných potravin vede dle světových zdravotnických a výživových institucí ke snížení rizika vzniku civilizačních onemocnění, jako jsou například nemoci srdce a cév, obezita, vysoký krevní tlak nebo diabetes mellitus 2. typu (American college of cardiology, 2019, American heart association, EAT- Lancet commission, Type 2 diabetes systematic review and meta-analysis, 2019)
  • Potřeba odborníků specializovaných na rostlinnou stravu: Vegetariáni, vegani i reduktariáni vyhledávají poradce, kteří jim dokáží poradit ohledně rizikových živin (adekvátního nahrazení živočišných produktů).

Co můžu získat? 

  • Odborné znalosti v oblasti typu stravování, které je u nás stále oblíbenější
  • Přednášky od předních odborníků z pohodlí domova – kurz probíhá online
  • Certifikát o kvalifikaci pro poradenství se specializací na rostlinnou stravu po úspěšném splnění závěrečného testu
  • Uvedení v katalogu odborníků na rostlinnou stravu na webu České veganské společnosti 
  • Kuchařka s 54 rostlinnými recepty pro vás i vaše klienty
  • Přístup do podpůrné skupiny a možnost odborného poradenství od našich expertů po dobu 1 roku
  • Možnost výměny zkušeností na dobrovolném osobním setkání všech účastníků a hlavní lektorky Mgr. Pavly Široké po skončení kurzu

Registrace na kurz

Snížená cena

950 Kč

  • online přístup ke všem odborným přednáškám včetně možnosti pozdějšího zhlédnutí po dobu následujícího týdne po každé lekci (celkem 10 odborných přednášek na různá témata nabité informacemi)
  • možnost komunikace a pokládání dotazů odborníkům v průběhu online přednášky
  • kuchařku s 54 rostlinnými recepty
Koupit

Plná cena

2 700 Kč

  • ideální pro odborníky věnující se poradenství v profesní praxi
  • online přístup ke všem odborným přednáškám včetně možnosti pozdějšího zhlédnutí po dobu následujícího týdne po každé lekci (celkem 10 odborných přednášek na různá témata nabité informacemi)
  • možnost komunikace a pokládání dotazů odborníkům v průběhu celého kurzu prostřednictvím online chatu
  • certifikát o úspěšném absolvování kurzu poradenství se specializací na rostlinnou stravu, který získáte po úspěšném splnění závěrečného testu
  • kuchařku s 54 rostlinnými recepty pro Vás i Vaše klienty
  • přístup do podpůrné online skupiny absolventů a možnost komunikace s odborníky po dobu celého následujícího roku
  • uvedení v katalogu odborníků na rostlinnou stravu na webu České veganské společnosti a Slovenské veganské společnosti
Koupit

Co říkají absolventi kurzu

MUDr. Emília Modravá

Kurz je na vysokej odbornej úrovni, všetky prednášky boli vynikajúco pripravené, nabité informáciami a podané erudovanými odborníkmi. Kurz je veĺmi obohacujúce, dozvedela som sa mnoho nových informácii, ktoré použijem pri svojej práci.

Marianna Baťková

Kurz moje očakávania nielenže 100% naplnil, ale ešte ich aj niekoľkonásobne prevýšil! Témy boli naozaj skvelo podané a vysvetlené a tým pádom veľmi ľahko pochopiteľné pre všetkých. Nikdy by som nebola verila, že do 5 týždňov sa zmestí toľko plnohodnotného materiálu.

Aneta Bielasová

Na začátku jsem se trochu bála, že kurz bude moc jednoduchý pro někoho, kdo se tomu již věnoval. Ale rychle jsem byla vyvedena z omylu. V kurzu bylo dost teoretických i praktických rad a tipů, a ačkoliv jsem toho o rostlinné stravě věděla hodně, každý lektor přinesl něco užitečného.

Charlotte Vrindavani

Kurzy rostlinné stravy pro odborníky jsou na trhu zatím nedostatkové zboží a tento mohu jedině doporučit. Během kurzu jsme vymýtili nejrozšířenější mýty o rostlinné stravě, a to na podkladě odborných článků a studií.

Termíny kurzu

Podzimní kurz bude probíhat online vždy ve čtvrtek od 17:45 do 21:00 počínaje 8. říjnem. Celkem proběhne 5 online přednáškových bloků, tedy 8.10., 15.10., 22.10., 29.10., 5.11. Přibližně půlhodina vždy bude věnována dotazům. Každou z lekcí půjde shlédnout i zpětně vždy následující dny (tedy od od pátku do středy, poté následuje nová online lekce zase ve čtvrtek).  Celý kurz bude uzavřen testem, který můžete absolvovat buď ve středu 11.11. nebo ve čtvrtek 12.11.  a můžete jej absolvovat kdykoliv během dne. Kurz je nastaven podobně jako při prezenčním studiu, zvolili jsme postupnou formu shlédnutí záznamu z důvodu lepšího zapamatování informací z kurzu.

Máte otázky?

Ozvěte se nám, rádi je zodpovíme.

Mgr. Pavla Široká
pavla.siroka@veganskaspolecnost.cz

Telefon
+420 723 158 025‬
(Po-Pá 9:00 – 17:00)

Obsah kurzu

1. Týden – úvod do rostlinné stravy & bílkoviny

Úvod do rostlinné stravy (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)

  • Proč je budoucnost stravy více rostlinná? Jaké jsou dlouhodobé trendy, co doporučují odborníci a na co je třeba se připravit? 
  • Postoj světových zdravotnických a výživových institucí k rostlinné stravě – které jsou pro, které proti a proč. 
  • Rostlinná strava jako prevence civilizačních onemocnění – proč a jak nás rostlinná strava chrání před rozvojem nemocí? 
  • Jaké jsou motivace lidí k omezování nebo vylučování živočišných produktů a jak s těmito motivacemi v praxi pracovat? 

Bílkoviny (MUDr. Roman Štícha, ortoped, fitness trenér)

  • Problematika kvality bílkovin – jaká jsou kritéria pro hodnocení kvality bílkovin a jaký je dle těchto kritérií rozdíl mezi jednotlivými zdroji bílkovin.
  • Problematika esenciálních aminokyselin a „neplnohodnotnosti“ rostlinných bílkovin – v čem se liší oproti živočišným zdrojům a jak to ovlivňuje jejich využitelnost v praxi?
  • Rostlinné vs. živočišné zdroje bílkovin – zdravotní rizika a benefity jednotlivých zdrojů.
  • Není to jen o bílkovinách – jak zajistit dostatečný příjem železa, zinku a selenu z rostlinných potravin?
  • Jaké jsou zdravotní důsledky nadbytku hemového železa ve stravě?

2. Týden – luštěniny & vláknina

Luštěniny – potravina dlouhověkosti (Mgr. Jana Hajrová, gastro)

  • Zdravotní benefity luštěnin aneb proč jsou luštěniny označovány za potraviny dlouhověkosti?
  • Příprava luštěnin – jak z nich vytěžit maximum živin a eliminovat zažívací obtíže? 
  • Sója – zdravá potravina, nebo škodlivá náhražka? Kritický pohled odborných institucí.

Vláknina (Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc., výživový poradce)

  • Vláknina jako opomíjený základ našeho zdraví, kolik bychom jí měli přijímat a kolik jí ve skutečnosti v Česku přijímáme?
  • Od střeva k mozku, aneb jak vláknina ovlivňuje naši náladu a apetit?
  • Mikrobiom jako nový orgán lidského těla – co všechno v našem těle ovlivňuje a jak se o něj starat?

Praxe v poradně – Jak zařadit rostlinné potraviny a vlákninu do životního stylu klienta? (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)

  • Práce s klientem s vyšším nebo nízkým množstvím vlákniny.
  • Jak zařadit více rostlinných jídel do životního stylu klienta? 

3. Týden – sacharidy & jak nahradit ryby 

Sacharidy (MUDr. Roman Štícha. ortoped, fitness trenér)

  • Omezování sacharidů – má to opravdu smysl?
  • Proč je třeba rozlišovat mezi cukry, sacharidy, celozrnnými potravinami?
  • Lepek – součást zdravého jídelníčku, nebo riziko, kterému bychom se měli vyhnout?

Jak plnohodnotně nahradit ryby ve stravě? (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)

  • Není omega jako omega – ALA, EPA, DHA a jejich význam.
  • Optimální poměr omega-6 ku  omega-3 – proč je potřeba jej hlídat a jak jej v praxi zajistit?
  • Přímé rostlinné zdroje EPA a DHA – kdy a proč omega-3 ve formě ALA nestačí?
  • Benefity vs. nutriční rizika konzumace ryb.

4. Týden – suplementace & veganství a vegetariánství u těhotných a kojících žen

Suplementace – to není záležitost jen pro vegany (Bc. Veronika Baťová – nutriční terapeutka, Lékařská fakulta)

  • Vitamin B12 – riziková látka nejen na rostlinné stravě. U koho a proč bychom měli doporučit suplementaci a jaké dávky jsou vhodné pro jednotlivé skupiny? 
  • Nejčastější chyby v suplementaci – na co a proč je potřeba dát pozor? 
  • Doporučená denní dávka vs. dávka suplemetace pro optimální hladiny v těle – v čem je rozdíl a jak s tím pracovat?
  • Testování – proč běžné testy nestačí a jak kvalitně zhodnotit stav B12.
  • Vitamin D – kdy a proč slunce ani strava nestačí?
    Proč se násobně liší doporučené dávky různých odborníků a jak si v tom udělat pořádek? 

Vegetariánství a veganství u těhotných a kojících žen (Bc. Radek Látal, Dis., vystudoval bakalářský obor Výživa lidí, SR)

  • Vliv rostlinné stravy na zdraví matky a dítěte – rizika i benefity.
  • Sestavení plnohodnotné rostlinné stravy – na co je potřeba dát pozor, jaké živiny jsou rizikové a jak je ve stravě adekvátně pokrýt? 
  • Jaké nejčastější chyby dělají těhotné a kojící matky a jak je snadno při práci s nimi napravit?
  • Doporučení pro suplementaci – jaké živiny je lepší pokrýt doplňky stravy nejen na rostlinné stravě a jak je vhodně dávkovat?

5. Týden – jak nahradit mléčné výrobky 

Plnohodnotná náhrada mléčných výrobků ve stravě (Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně) 

  • Vápník – opravdové riziko rostlinné stravy v moderní společnosti. Jak v praxi získat z rostlinné stravy dostatek vápníku? Jaké nejčastější chyby dělají klienti?
  • Vstřebatelnost vápníku z rostlinných zdrojů ve srovnání s kravským mlékem – vyšší, nižší, i srovnatelná. Jaké konkrétní zdroje volit a které naopak za zdroj vápníku považovat nelze?
  • Potraviny jako balíčky látek aneb zdraví kostí není jen o vápníku. Jak mohou určité potraviny přispívat ke zdraví kostí i jinak, než jen přívodem vápníku?

Vegetariánství a veganství u dětí (MUDr. Martin Světnička, pediatr; Mgr. Pavla Široká, výživová poradkyně)

  • Jak se k vegetariánství a veganství u dětí staví světové výživové a pediatrické instituce?
  • Jak sestavit rostlinnou stravu u dětí různých věkových kategorií a na co si dát pozor – rizikové živiny a jak je řešit?
  • Praktické tipy pro přípravu stravy dětí a dospívajících.
Indický dhal z červené čočky s rajčaty, česká veganská společnost, vegan recept
Míchaná tofíčka, česká veganská společnost, vegan recept
Česká veganská společnost, veganství, vegan jídlo, veganské recepty, recepty
Cizrnové karbanátky, česká veganská společnost, vegan recept
Jogurtová bábovka, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty
Falafel a hummus
Kuchařka, veganské recepty, Česká veganská společnost, veganské recepty, veganská kuchařka

S kým se na kurzu potkáte? Poznejte naše lektory

MUDr. Roman Štícha

Lékař v oboru ortopedie a traumatologie ve Fakultní nemocnici Motol. Člověk, který spojuje nadšení pro pohybový aparát, cvičení a zdravou výživu. Aktivně se věnuje sportu od r. 2007, a to i v roli závodníka – zprvu v silových soutěží, dále také v běžeckých závodech a překážkových závodech typu Spartan Race. Od roku 2014 působí jako akreditovaný fitness trenér a také jako výživový poradce. Nejen z medicínského hlediska přikládá obrovský význam zdravému životnímu stylu, jehož neoddělitelnou součástí je rostlinná strava. Veganskou stravu s úspěchem poprvé vyzkoušel v roce 2016. V dalších letech rozvíjel svůj zájem o celistvou rostlinnou stravu, do které se zamiloval pro její zdravotní benefity doložitelné vědeckými důkazy.

MUDr. Martin Světnička

Vystudoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Nyní pracuje na Klinice dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jako sekundární lékař v oboru pediatrie. Zároveň studuje na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy navazující postgraduální obor Preventivní medicína. V rámci svého výzkumu se věnuje převážně problematice rostlinné stravy u dětí a dospívajících. Zastává názor, že samotný zákaz rostlinného stravování u dětí a dospívajících není vhodný a bezpečný preventivní prostředek. Je třeba zjistit co nejvíce poznatků ohledně této problematiky, které by poté sloužily jako zdroj informací pro laiky i odbornou veřejnost. Tento přístup by mohl vést k větší důvěře v lékaře a zlepšení primární péče.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací o fotoasistovaných radikálových a řetězových reakcích kyslíku, které publikoval v rámci své vědecké výchovy v ÚACH ČSAV. Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu, např. Tukový průmysl, koncern (vedoucí Analytické laboratoře, Praha) a Výzkumný ústav polygrafický Praha (ředitel). Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil.

Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. Působil jako produktový manažer a ředitel velké zahraniční společnosti vyrábějící suplementy (Pharma Nord, Dánsko, zastoupení pro ČR a SR, Praha), produktově spolupracoval se společnostmi Penco, Nutrend, Aminostar, Walmark, Penam a byl odborným mluvčím České asociace pro speciální potraviny. Do r. 2019 byl prezidentem Aliance výživových poradců ČR, kterou založil.

Mgr. Pavla Široká

Mgr. Pavla Široká

Je odborná lektorka České veganské společnosti a výživová poradkyně. V praxi se věnuje individuálnímu poradenství 10 let (od roku 2010), sama se stravuje čistě rostlinně již 12 let. V posledních 4 letech především pořádá odborné kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro výživové poradce a lékaře, přednáší na konferencích. Specializuje se na téma jak nahradit živočišné produkty ve stravě tak, aby byly pokryty všechny potřebné mikro a makronutrienty, které mohou být při nesprávně sestavené rostlinné stravě rizikové.

Přináší odborná doporučení nezávislých (neveganských) výživových a zdravotnických institucí ze zahraničí mezi české odborníky, nejnovější vědecké poznatky a zkušenosti z praxe. Již čtvrtým rokem také mimo jiné pravidelně přednáší témata Nejčastější chyby v rostlinné stravě, Rostlinná strava plnohodnotně a Veganství u dětí, Vápník v rostlinné stravě – na co si dávat pozor, vstřebatelnost.

Bc. Veronika Baťová

Bc. Veronika Baťová

Bc. Veronika Baťová

Vystudovala nutriční terapii na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a aktuálně pokračuje studiem oboru Aplikovaná kinezioterapie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity, který v sobě kombinuje výživu a pohyb. Během studia pracovala jako osobní trenérka ve fitness centru a nyní se aktivně věnuje poradenství v oblasti rostlinné stravy dle aktuálních vědeckých informací.

Zaměřuje se na témata, která jsou v ČR často podceňovaná. Jaké chyby se dělají při dávkování suplementů, jak a proč se liší optimální dávky vitaminu B12 od oficiálních dávek, jaké druhy testů doporučit, které jsou naopak málo spolehlivé a přesto se používají? Potřebu suplementace vnímá jako potřebu vyplývající z moderního způsobu života a zemědělských praktik.

Mgr. Jana Hajrová

Jana Hajrová

Mgr. Jana Hajrová se věnuje certifikaci veganských produktů známkou V-Label, ale je také autorkou e-booků a článků pro gastronomické časopisy. O gastronomii se začala více zajímat před 9 lety, po přechodu na veganství. Čistě rostlinné stravování jí umožnilo poznat spoustu zajímavých surovin a postupů při vaření.

Několik let pracovala v různých veganských kavárnách a postupně si vybudovala vlastní catering zaměřený na dezerty. V současnosti už pracuje v neziskové organizaci Česká veganská společnost. Díky její specializaci na gastro se bude věnovat v tomto kurzu praktickým návodům, které předávat při poradenství vašim klientům – jak správně připravit luštěniny, aby nenadýmaly, jak vytvořit chutné, syté a nutričně bohaté rostlinné jídla.

Bc. Radek Látal, DiS.

Radek Látal

Vystudoval obor Výživa lidí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, je držitelem zahraničního certifikátu Plant-based nutrition a působí jako poradce pro otázky výživy ve Slovenské veganské společnosti. Zaměřuje se na osvětu o zdravotních rizicích a přínosech rostlinné stravy a o tom, jak se správně vegansky stravovat, prostřednictvím videí, článků, přednášek a osobního poradenství. Výživa a její vliv na zdraví člověka jsou jeho vášní a koníčkem.