Kurz pro odborníky: Výživové poradenství se specializací na rostlinnou stravu

5týdenní online kurz nabitý výživnými informacemi

Směr výživového poradenství se pomalu vyvíjí a vzrůstá potřeba po odborných znalostech v oblasti rostlinné stravy a plnohodnotné náhrady živočišných produktů. Oblíbenost bezmasých typů stravy a zájem o ochranu před civilizačními chorobami skrze stravu bude narůstat, jak dokládá i nový výzkum veřejného mínění v ČR.   

Tento kurz je nadstavbou pro výživové poradce, nutriční terapeuty, trenéry a lékaře, kteří mají zájem o vzdělání nejen v oblasti vegetariánské a veganské výživy, ale také v oblasti stravy, při které lidé redukují spotřebu živočišných produktů (flexitariánství, reduktariánství). 

Odbornost kurzu je zajištěna díky spolupráci s Physicians Association for Nutrition (Lékařská asociace pro výživu), společností Nutris (kurzy pro výživové poradce) a Českou veganskou společností (organizace sdružující lékaře, výživové poradce a nutriční terapeuty, kteří se zaměřují na specifika rostlinné stravy). 

Chci na kurz!

Proč rostlinné stravě ve své výživové praxi začít věnovat pozornost? 

  • Rostoucí oblíbenost bezmasých typů stravy: Oblíbenost rostlinné stravy postupně narůstá především díky zdravotním benefitům, ale i ekologickým důvodům. Dle výzkumné agentury Ipsos v České republice každý desátý člověk pod 34 let preferuje bezmasou stravu a téměř třetina obyvatel ČR plánuje maso omezit.
  • Prevence civilizačních onemocnění: Snižování spotřeby živočišných produktů a zpracovaných potravin vede dle jednotlivých odborných výživových institucí ke snížení výskytu civilizačními chorob.
  • Potřeba odborníků specializovaných na rostlinnou stravu: Vegetariáni, vegani i reduktariáni vyhledávají poradce, kteří jim dokáží poradit ohledně rizikových živin (adekvátního nahrazení živočišných produktů).

Co získám?

  • Odborné znalosti v oblasti stále oblíbenější stravy charakteristické omezením či vyřazením živočišných produktů
  • Přednášky od předních odborníků z pohodlí domova – kurz probíhá online
  • Certifikát po úspěšném splnění závěrečného testu
  • Uvedení v katalogu výživových poradců na webu České veganské společnosti 
  • Kuchařka s 54 recepty pro vaše klienty
  • Odborné poradenství od našich expertů po dobu 1 roku
  • Možnost výměny zkušeností na dobrovolném osobním setkání všech účastníků a hlavní lektorky Mgr. Pavly Široké

Registrace na kurz

Stipendium
950
20 vybraných účastníků od nás dostane stipendium na základě motivačního dopisu
Certifikát po úspěšném splnění závěrečného testu
Kuchařka s 54 recepty pro vaše klienty
Koupit
Plná cena
2 700
Chcete nás podpořit v naší činnosti? Tato cena pokryje všechny náklady kurzu.
Certifikát po úspěšném splnění závěrečného testu
Kuchařka s 54 recepty pro vaše klienty
Koupit

Máte otázky?

Ozvěte se nám, rádi je zodpovíme.

Mgr. Pavla Široká
pavla.siroka@veganskaspolecnost.cz

Telefon
+420 723 158 025‬
(Po-Pá 9:00 – 17:00)

Termíny kurzu

Letní kurz bude probíhat online vždy ve čtvrtek od 18:00 do 20:30 počínaje 16. červencem. Celkem proběhne 5 online přednáškových bloků, tedy 16.7., 23.7., 30.7., 6.8. 13.8. Závěrečná půlhodina každého bloku bude věnována dotazům. Každou z lekcí půjde shlédnout i zpětně. Celý kurz bude uzavřen testem, který proběhne 20.8.

Podzimní kurz bude probíhat online vždy ve čtvrtek od 18:00 do 20:30 počínaje 8. říjnem. Celkem proběhne 5 online přednáškových bloků, tedy 8.10., 15.10., 22.10., 29.10. 5.11. Závěrečná půlhodina každého bloku bude věnována dotazům. Každou z lekcí půjde shlédnout i zpětně. Celý kurz bude uzavřen testem, který proběhne 12.11.

Obsah kurzu

1. Týden – úvod do rostlinné stravy & bílkoviny

Úvod do rostlinné stravy (Mgr. Pavla Široká)

  • Je budoucnost stravy rostlinná? Jaké jsou trendy, co doporučují odborníci a na co je třeba se připravit?
  • Je rostlinná strava schopna uspokojit nutriční požadavky lidského organismu? 
  • Proč a jak rostlinná strava působí jako prevence civilizačních onemocnění?
  • Jaká je motivace vegetariánů, veganů a reduktariánů?

Bílkoviny (MUDr. Roman Štícha)

  • Jsou rostlinné bílkoviny neplnohodnotné? Mají nedostatek esenciálních aminokyselin?
  • Jaké jsou vhodné zdroje bílkovin a jakým se naopak raději vyhnout?
  • Jak získat bez masa dostatek železa, zinku i selenu? Jaké jsou zdravotní důsledky nadbytku hemového železa ve stravě?

2. Týden – luštěniny & vláknina

Luštěniny – potravina dlouhověkosti (Mgr. Pavla Široká, Mgr. Jana Hajrová)

  • Jaké jsou zdravotní benefity luštěnin?
  • Jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly? Jak z luštěnin vytěžit maximum?
  • Je sója zdravá potravina, anebo jde spíše o škodlivou náhražku?

Vláknina (Dipl. Ing. Ivan Mach, CSc.)

  • Je vláknina opomíjený základ našeho zdraví? Kolik vlákniny přijímá průměrný Čech? 
  • Jaké množství vlákniny bychom měli přijímat? Kolik už je moc?
  • Jaké zdroje rozpustné a nerozpustné vlákniny jsou nejvhodnější?
  • Jak souvisí vláknina s mikrobiomem a ten zase s dobrou náladou?

3. Týden – sacharidy & jak nahradit ryby 

Sacharidy (MUDr. Roman Štícha)

  • Měli bychom omezovat sacharidy? 
  • Proč je třeba rozlišovat mezi cukry, sacharidy, celozrnnými potravinami?
  • Patří lepek do zdravého jídelníčku, anebo bychom se mu měli vyhýbat?

Jak plnohodnotně nahradit ryby ve stravě? (Mgr. Pavla Široká)

  • Proč mnoho odborníků doporučuje konzumaci ryb?
  • Jak na rostlinné stravě plnohodnotně nahradit ryby?
  • Jaká jsou nutriční rizika ryb? Mohou ryby spíše škodit než prospívat?

4. Týden – suplementace & veganství a vegetariánství u dětí

Suplementace – to není záležitost jen pro vegany (Bc. Veronika Baťová – nutriční terapeutka, vystudovala Masarykovu univerzitu, Lékařská fakulta)

  • Jaké živiny je opravdu nutné doplňovat a co naopak není problém? Na jaké živiny by si měli dát pozor všichni bez ohledu na typ stravy?
  • Je vitamín B12 problém čistě rostlinné stravy? Jaké jsou nejčastější chyby v suplementaci? Je třeba rozlišovat DDD a dávkou potřebnou pro optimální zdravou hladinu v těle?
  • Proč je pro nás tak důležitý vitamín D a jak ho získat, když sluneční svit nestačí?

Vegetariánství a veganství u dětí (MUDr. Martin Světnička, Mgr. Pavla Široká)

  • Jaká jsou stanoviska výživových a pediatrických institucí k vegetariánství a veganství u dětí?
  • Jak tyto instituce doporučují řešit stravou rizikové živiny?
  • Jaké živiny jsou rizikové i u běžně se stravujících dětí?

5. Týden – jak nahradit mléčné výrobky 

Plnohodnotná náhrada mléčných výrobků ve stravě (Mgr. Pavla Široká) 

  • Jaké rostlinné potraviny obsahují srovnatelné množství vápníku jako mléko?
  • Jaké rostlinné zdroje vápníku volit pro nejlepší vstřebatelnost?
  • Jak na rostlinné stravě získat dostatek vápníku?
Indický dhal z červené čočky s rajčaty, česká veganská společnost, vegan recept
Míchaná tofíčka, česká veganská společnost, vegan recept
Česká veganská společnost, veganství, vegan jídlo, veganské recepty, recepty
Cizrnové karbanátky, česká veganská společnost, vegan recept
Jogurtová bábovka, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty
Falafel a hummus
Kuchařka, veganské recepty, Česká veganská společnost, veganské recepty, veganská kuchařka

S kým se na kurzu potkáte? Poznejte naše lektory

MUDr. Roman Štícha

Lékař v oboru ortopedie a traumatologie ve Fakultní nemocnici Motol. Člověk, který spojuje nadšení pro pohybový aparát, cvičení a zdravou výživu. Aktivně se věnuje sportu od r. 2007, a to i v roli závodníka – zprvu v silových soutěží, dále také v běžeckých závodech a překážkových závodech typu Spartan Race. Od roku 2014 působí jako akreditovaný fitness trenér a také jako výživový poradce. Nejen z medicínského hlediska přikládá obrovský význam zdravému životnímu stylu, jehož neoddělitelnou součástí je rostlinná strava. Veganskou stravu s úspěchem poprvé vyzkoušel v roce 2016. V dalších letech rozvíjel svůj zájem o celistvou rostlinnou stravu, do které se zamiloval pro její zdravotní benefity doložitelné vědeckými důkazy.

MUDr. Martin Světnička

Vystudoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Nyní pracuje na Klinice dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jako sekundární lékař v oboru pediatrie. Zároveň studuje na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy navazující postgraduální obor Preventivní medicína. V rámci svého výzkumu se věnuje převážně problematice rostlinné stravy u dětí a dospívajících. Zastává názor, že samotný zákaz rostlinného stravování u dětí a dospívajících není vhodný a bezpečný preventivní prostředek. Je třeba zjistit co nejvíce poznatků ohledně této problematiky, které by poté sloužily jako zdroj informací pro laiky i odbornou veřejnost. Tento přístup by mohl vést k větší důvěře v lékaře a zlepšení primární péče.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací o fotoasistovaných radikálových a řetězových reakcích kyslíku, které publikoval v rámci své vědecké výchovy v ÚACH ČSAV. Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu, např. Tukový průmysl, koncern (vedoucí Analytické laboratoře, Praha) a Výzkumný ústav polygrafický Praha (ředitel). Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil.

Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. Působil jako produktový manažer a ředitel velké zahraniční společnosti vyrábějící suplementy (Pharma Nord, Dánsko, zastoupení pro ČR a SR, Praha), produktově spolupracoval se společnostmi Penco, Nutrend, Aminostar, Walmark, Penam a byl odborným mluvčím České asociace pro speciální potraviny. Do r. 2019 byl prezidentem Aliance výživových poradců ČR, kterou založil.

Mgr. Pavla Široká

Mgr. Pavla Široká

Je odborná lektorka České veganské společnosti a výživová poradkyně. V praxi se věnuje individuálnímu poradenství 10 let (od roku 2010), sama se stravuje čistě rostlinně již 12 let. V posledních 4 letech především pořádá odborné kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro výživové poradce a lékaře, přednáší na konferencích. Specializuje se na téma jak nahradit živočišné produkty ve stravě tak, aby byly pokryty všechny potřebné mikro a makronutrienty, které mohou být při nesprávně sestavené rostlinné stravě rizikové.

Přináší odborná doporučení nezávislých (neveganských) výživových a zdravotnických institucí ze zahraničí mezi české odborníky, nejnovější vědecké poznatky a zkušenosti z praxe. Již čtvrtým rokem také mimo jiné pravidelně přednáší témata Nejčastější chyby v rostlinné stravě, Rostlinná strava plnohodnotně a Veganství u dětí, Vápník v rostlinné stravě – na co si dávat pozor, vstřebatelnost.

Bc. Veronika Baťová

Bc. Veronika Baťová

Bc. Veronika Baťová

Vystudovala nutriční terapii na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a aktuálně pokračuje studiem oboru Aplikovaná kinezioterapie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity, který v sobě kombinuje výživu a pohyb. Během studia pracovala jako osobní trenérka ve fitness centru a nyní se aktivně věnuje poradenství v oblasti rostlinné stravy dle aktuálních vědeckých informací.

Zaměřuje se na témata, která jsou v ČR často podceňovaná. Jaké chyby se dělají při dávkování suplementů, jak a proč se liší optimální dávky vitaminu B12 od oficiálních dávek, jaké druhy testů doporučit, které jsou naopak málo spolehlivé a přesto se používají? Potřebu suplementace vnímá jako potřebu vyplývající z moderního způsobu života a zemědělských praktik.