
Narovinu s Mgr. Pavlou Širokou o imunitě
BLOG | 22.3. 2020
Tentokrát jsme pro náš podcast narovinu znova vyzpovídali výživovou poradkyni Mgr. Pavlu Širokou. Vzhledem k šíření nového typu koronaviru byla tématem naše imunita. Jak ji zlepšit? Co všechno dokáže naše strava? A na co se nejčastěji zapomíná?
Pandemii nového typu koronaviru Covid-19 musel zaznamenat snad naprosto každý. Nyní více než kdykoli jindy záleží na tom, aby naše imunita byla silná a odolná. Jak toho docílit pomocí naší stravy? Můžeme se projíst k lepšímu zdraví? Kolik ovoce a zeleniny bychom měli denně sníst a jaké jsou ty nejlepší druhy? Čím nám prospívají houby a proč by každý měl do svého jídelníčku zařadit více luštěnin?
Mgr. Pavla Široká doporučuje zaměřit se i na jednotlivé esenciální látky, které souvisí s naší imunitou. Jak souvisí dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin se zánětem v našem těle? A může tedy suplementace vybavit naše tělo tím optimálním pro boj proti nejrůznějším hrozbám včetně virů? A proč je mnohem zdravotně výhodnější zařadit potravinový doplněk omega-3 než začít pravidelně konzumovat ryby, které někteří odborníci též doporučují?
Je plnohodnotná rostlinná strava díky vyššímu obsahu antioxidantů a fytolátek vhodnou stravou a tím optimálním palivem v současné krizi? A co dalšího kromě stravy může významně přispět k tomu, aby se naše tělo dokázalo účinně bránit?

Naučte se něco o výživě
Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.
E-book plný inspirace
Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.