O nás

Do roku 2040 chceme snížit živočišnou spotřebu o 50 %

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu. Cílem našich projektů je zlepšovat a usnadňovat život lidem, kteří z různých důvodů chtějí snížit svoji spotřebu živočišných produktů nebo je úplně vyloučit.

Špatné stravovací návyky jsou nejen nezdravé, ale také neudržitelné z hlediska životního prostředí. Odvětví živočišné výroby je největším světovým uživatelem zemědělské půdy a hraje také významnou roli při změně klimatu, řízení půdy a vody a biodiverzity.

Rostlinná strava má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i glykémii (hladinu cukru v krvi). Má preventivní vliv na vznik rakoviny (zejména tlustého střeva, prostaty a prsu).

Snížení živočišné spotřeby může:

  • vést k lepšímu zdraví celé populace
  • přispět k prevenci proti civilizačním onemocněním
  • snížit náklady zdravotní péče
  • zlepšit životní prostředí
  • podpora růstu firem vyrábějící rostlinné a lokální alternativy

Lidé v ČVS

Martin Ranninger

Předseda
martin.ranninger@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Jana Hajrová

Projektová manažerka
jana.hajrova@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Eva Hemmerová

Marketing & PR
eva.hemmerova@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Pavla Široká

Výživová poradkyně
pavla.siroka@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Daniel Cao

Právní expert
daniel.cao@veganskaspolecnost.cz

Zdravotní tým

MUDr. Daniela Lilling

Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Již od studií se zajímala o rostlinnou stravu, zdravý pohyb a udržitelný životní styl. Pracuje na rehabilitační klinice Fakultní nemocnice v Motole, vede lekce jógy v několika pražských studiích a soukromě se věnuje výživovému poradenství. Zaměřuje se výhradně na klienty se zájmem o veganskou stravu, kterým pomáhá se sestavením výváženého a pestrého jídelníčku.

Mgr. Pavla Široká

Výživovému poradenství se věnuje na plný úvazek 8 let (od roku 2010), vegansky se stravuje 11 let (od roku 2007). V posledních letech především lektoruje a pořádá kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro odborníky. Specializuje se na témata jak vyvážit veganskou stravu, aby nic nechybělo (vitamíny, minerály, tuky, aminokyseliny, plnohodnotnou náhrada ryb). Porovnání nedostatků látek v běžné a veganské populaci, na co si dávat pozor, co jsou naopak mýty. Vitamín B12 – spolehlivé dávky, forma, spolehlivé testy vitamínu B12.

MUDr. Anna Marczell

Lékařka v oboru gastroenterologie, vystudovala 1. lékařskou fakultu UK v Praze, pracuje na Interní klinice 3.LF a Thomayerovy nemocnice. Vždy se zajímala o zdravý životní styl, a jeho roli v prevenci onemocnění, proto se pořád vzdělává o vlivu stravovacích návyků na organismus. Chce edukovat laickou i odbornou veřejnost o plnohodnotné rostlinné dietě, vyvracet mýty a předsudky. Sama se stala vegankou po dlouholetém vegetariánství převážně z etických důvodu.

MUDr. Roman Štícha

Lékař v oboru ortopedie a traumatologie ve Fakultní nemocnici Motol. Člověk, který spojuje nadšení pro pohybový aparát, cvičení a zdravou výživu. Aktivně se věnuje sportu od r. 2007, a to i v roli závodníka – zprvu v silových soutěží, dále také v běžeckých závodech a překážkových závodech typu Spartan Race. Od roku 2014 působí jako akreditovaný fitness trenér a také jako výživový poradce. Nejen z medicínského hlediska přikládá obrovský význam zdravému životnímu stylu, jehož neoddělitelnou součástí je rostlinná strava. Veganskou stravu s úspěchem poprvé vyzkoušel v roce 2016. V dalších letech rozvíjel svůj zájem o celistvou rostlinnou stravu, do které se zamiloval pro její zdravotní benefity doložitelné vědeckými důkazy.

MUDr. Radana Dymáčková

Je od roku 2004 vegetariánka, od roku 2014 veganka. Důvody jsou především etické. Je lékařka, atestovaná v oboru radiační onkologie. Pracuje na Masarykově onkologickém ústavu Brno jako vedoucí lůžkového Oddělení radiační onkologie. Pracuje také jako externí lékař v Hospici u Svaté Alžběty v Brně. Studuje doktorské studium na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity na téma akupunktura a snižování nežádoucích účinků onkologické léčby.

MUDr. Jakub Hurych

Lékař ve FN v Motole, kde pracuje na Ústavu lékařské mikrobiologie. Ve své práci se věnuje laboratorní diagnostice infekčních nemocí, antibiotické léčbě a výzkumu lidského mikrobiomu ve vztahu k lidským nemocem. Veganem se stal zejména na základě jasných a přesvědčivých důkazů potvrzujících pozitivní vliv rostlinné stravy na lidský organismus V této problematice se s chutí vzdělává dále, propaguje ji s nadšením ve svém okolí a využívá její benefity při maratonském tréninku.

Mgr. Dagmar Štruncová

Je od roku 2004 vegetariánka, od roku 2014 veganka, převážně z etických důvodů. Profesí je farmaceut, nyní je na mateřské dovolené. Od září 2018 je studentkou doktorského studia na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, kde se zabývá výhodami rostlinné stravy při léčbě rakoviny.