O nás

Do roku 2040 chceme snížit živočišnou spotřebu o 50 %

Mnoho nejpalčivějších světových problémů sdílí společnou příčinu – naše stravování. Rozšiřujeme povědomí o tom, jak může každý z nás s těmito problémy bojovat změnou jídelníčku a podporujeme zvýšení nabídky a dostupnosti rostlinných produktů a jídel.

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu. Naší misí jsme se připojili k mnoha organizacím, které si dali společný cíl – celosvětové snížení spotřeby živočišných produktů o 50% do roku 2040. #50by40

Více rostlinné stravy? 5x lepší svět pro všechny

  • Pro chuť – stravovat se rostlinně a zároveň přitom nepřijít o oblíbené chutě nebylo nikdy jednodušší než v současnosti.
  • Pro zdraví – správně sestavená a vyvážená veganská strava je nejen bezpečná, ale může též pomoci při prevenci či léčbě některých nemocí.
  • Pro spravedlivější svět – s růstem světové populace souvisí i otázka toho, jak můžeme svět nasytit spravedlivěji a udržitelněji.
  • Pro zvířata – průměrný člověk stravující se “západní dietou” sní za svůj život tisíce zvířat a většina z nich pochází z velkochovů.
  • Pro životní prostředí – rostlinná strava má řadu pozitivních dopadů na životní prostředí včetně boje proti klimatické změně, udržitelnějšího využívání zdrojů i zachování biodiverzity.

 

 

Ambiciózní ale dosažitelný cíl: 50by40

Uvědomujeme si, že snížení spotřeby živočišných produktů o 50% do roku 2040 může znít jako velmi ambiciózní cíl. Víme také, že k jeho dosažení nemůžeme dosáhnout sami jako ojedinělá organizace. Současná velmi vysoká spotřeba živočišných produktů je však záležitostí posledních 60 let. Ze statistických dat víme, že stravovací preference společnosti se mění a díky tomu víme, že je dosažení cíle reálné. Vidíme, že obliba rostlinných produktů a trend reduktariánství je také na vzestupu. K dosažení 50by40 cíle jsme odhodláni navazovat partnerství s organizacemi, které jsou z různých důvodů nakloněny tomuto cíli.

Více o naší strategii

Lidé v ČVS

Martin Ranninger

Předseda
martin.ranninger@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Jana Hajrová

Projektová manažerka
jana.hajrova@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Eva Hemmerová

Marketing & PR
eva.hemmerova@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Pavla Široká

Výživová poradkyně
pavla.siroka@veganskaspolecnost.cz

Mgr. Daniel Cao

Právní expert
daniel.cao@veganskaspolecnost.cz

Zdravotní tým

MUDr. Daniela Lilling

Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Již od studií se zajímala o rostlinnou stravu, zdravý pohyb a udržitelný životní styl. Pracuje na rehabilitační klinice Fakultní nemocnice v Motole, vede lekce jógy v několika pražských studiích a soukromě se věnuje výživovému poradenství. Zaměřuje se výhradně na klienty se zájmem o veganskou stravu, kterým pomáhá se sestavením výváženého a pestrého jídelníčku.

MUDr. Anna Marczell

Lékařka v oboru gastroenterologie, vystudovala 1. lékařskou fakultu UK v Praze, pracuje na Interní klinice 3.LF a Thomayerovy nemocnice. Vždy se zajímala o zdravý životní styl, a jeho roli v prevenci onemocnění, proto se pořád vzdělává o vlivu stravovacích návyků na organismus. Chce edukovat laickou i odbornou veřejnost o plnohodnotné rostlinné dietě, vyvracet mýty a předsudky. Sama se stala vegankou po dlouholetém vegetariánství převážně z etických důvodu.

Mgr. Pavla Široká

Výživovému poradenství se věnuje na plný úvazek 8 let (od roku 2010), vegansky se stravuje 11 let (od roku 2007). V posledních letech především lektoruje a pořádá kurzy jak pro laickou veřejnost, tak pro odborníky. Specializuje se na témata jak vyvážit veganskou stravu, aby nic nechybělo (vitamíny, minerály, tuky, aminokyseliny, plnohodnotnou náhrada ryb). Porovnání nedostatků látek v běžné a veganské populaci, na co si dávat pozor, co jsou naopak mýty. Vitamín B12 – spolehlivé dávky, forma, spolehlivé testy vitamínu B12.