Vege Škola

Pro zdraví dětí a planety.

Cílem tohoto projektu je dodat školním stravovacím zařízením kuráž k tomu, aby začali provádět malé změny na svých jídelníčcích, které budou mít významný a pozitivní dopad na zdraví dětí, jejich duševní pohodu a na školní rozpočet.

Pokrmy připravené z rostlin jsou levnější a mohou ulehčit rozpočtu škol. Maso a další živočišné produkty patří mezi nejdražší výrobky, které kupujeme, ale lahodná, zdravá a vyvážená jídla mohou být jednoduše vytvořena i bez nich. Veganská jídla mohou pomoci snížit výskyt dětské obezity, nezahrnují příliš mnoho alergenů, snižují riziko výskytu alimentárních onemocnění a mohou pomoci vybudovat dlouhodobé a zdravé stravovací návyky.

Konzumace většího množství rostlinné stravy po delší dobu může snížit riziko výskytu srdečních chorob, vysokého tlaku, obezity, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny. Jelikož rostlinná strava je přínosná pro naše zdraví z krátkodobého i dlouhodobého hlediska, je lepší pro naši planetu a stojí méně, stala se pro nás čtyřnásobným vítězem.

Čtyři důvody, proč by děti měly jíst více rostlinné stravy

1. Nižší výskyt dětské obezity

Dětská obezita je WHO (Světovou zdravotnickou organizací) považována za jednu z nejvážnějších celosvětových zdravotních výzev 21. století. Uvádí, že otylé děti „s největší pravděpodobností zůstanou obézní i v dospělosti,“ a důsledkem toho se u nich mnohem pravděpodobněji objeví zdraví oslabující a život ohrožující potíže.

Jedná se o závažný problém i z krátkodobého hlediska. U obézních dětí je větší riziko, že budou trpět dalšími chronickými obtížemi, které snižují kvalitu života, jako jsou astma a spánková apnoe. Jsou častěji šikanování než jejich vrstevníci, kteří mají normální váhu, a důsledkem toho budou mnohem pravděpodobněji trpět nízkou sebeúctou, depresí a sebepoškozováním.

Dobrá zpráva je, že dětské obezitě se dá z velké části předejít. WHO nabízí tři doporučení, která pomohou porazit dětskou obezitu:

  1. zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, stejně jako luštěnin, celozrnných obilnin a ořechů;
  2. omezit příjem tuků a vyměnit nasycené tuky za nenasycené;
  3. omezit příjem cukrů.

„Na rozdíl od dospělých si děti a adolescenti nemohou vybrat prostředí, v kterém žijí, a jídlo, které jedí. Mají omezenou schopnost předvídat dlouhodobé důsledky svého chování.“ – Světová zdravotnická organizace

2. Vybudovat zdravé stravovací návyky

Stravovací návyky a preference dětí jsou utvářeny v raných fázích života, a mají dopad na to, která jídla si vybírají a upřednostňují – a tím i na jejich zdraví a kvalitu jejich života nejen v dětství, ale i během dospívání a pak po zbytek života. Napravit to je samozřejmě těžkým úkolem, ale i školy mohou sehrát klíčovou roli v nasměrování svých žáků ke zdravé budoucnosti.

Výzkum „deset denně“ vedený Imperial College v Londýně zjistil, že takto navýšený příjem rostlinné stravy významně sníží riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, mozkových příhod, některých typů rakoviny a předčasného úmrtí.

Potřebujeme jíst více rostlinné stravy a zvyknout si na to v co nejranějším věku.

3. Snížit riziko výskytu alergických reakcí

Potraviny, které nejběžněji způsobují alergické reakce u dětí, podle britské národní zdravotní služby (NHS), jsou: mléko, vajíčka, arašídy, ořechy, ryby, korýši a měkkýši.

Nepochybně neexistuje mnoho škol, které by servírovaly polévku z mušlí nebo humra, ale často podávají pokrmy, které obsahují mléko nebo vejce především v rámci bezmasé varianty.

Sýr, který obsahuje hodně nasycených tuků a soli, je často používán jako hlavní přísada vegetariánských jídel. Já ale nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být. Mezi plně veganská jídla, která jsou už teď podávána v mnoha školách, patří na příklad: (Tady chybělo, jaká jídla to jsou.)

Taková jídla navýší příjem rostlinné stravy, chutnají výborně (pokud správně uvařena!) a potěší oči i mlsný jazýček.

4. Snížit riziko výskytu alimentárních onemocnění

Otrava jídlem je vážná věc a jedna z hlavních příčin zdravotních problémů v populaci Velké Británie, poukazuje the Food Standards Agency. (Agentura pro bezpečnost potravin)  Za nejpravděpodobnějšího viníka považuje maso, ryby a drůbež a varuje, že děti a starší spoluobčané jsou k tomu nejnáchylnější.

Naštěstí vážné incidenty jsou stále mimořádné i přes několik výskytů E. coli na školách v nedávných letech, kdy některé děti skončily v nemocnicích a dokonce i – v několika případech – se ocitly v ohrožení života.

Protože je většina alimentárních onemocnění způsobena konzumací živočišných výrobků, větší nabídka veganských jídel je jedním ze snadných způsobů, jak toto riziko minimalizovat.

Jdete do toho s námi?

Chtěli byste vaší školu zapojit a začít s podáváním více rostlinných jídel? Vyplňtě, prosím, kontaktní formulář a my se vám do 2 pracovních dnů ozveme.

Kontaktní formulář

Informační brožura

Rádi byste se pro zatím pouze dozvěděli více informací? Nechte nám na sebe kontakt a my vám pošleme PDF brožuru, ve které je projekt popsaný do hloubky.

Podívám se na brožuru

Jak vám můžeme pomoci?

Bezplatné školení šéfkuchařů

Nabízíme bezplatné školení šéfkuchařů pro případ, že byste potřebovali pomoc s úpravou jídel.

Bezplatné výživové poradenství

Nabízíme bezplatné poradenství odborníka na výživu, abychom zajistili, že všechna jídla budou nutričně vyvážená i dobře chutnat.

Jsme v tom s Vámi

Ať už se budete řídit jedním, dvěma či všemi pěti doporučeními, jsme zde, abychom Vám pomohli s každým krokem, který na této cestě uděláte.

Chceme, aby školy využily těchto skvělých výhod, a to je také důvodem, proč žádáme školy, aby zavedly pět malých změn, které ale budou mít velký dopad. Tyto změny jsou:

  1. Nabízet alespoň jedno bezmasé jídlo denně.
  2. Postarat se, aby toto bezmasé jídlo bylo jiné než pokrm z masa.
  3. Každý týden mít alespoň jeden bezmasý den.
  4. Zajistit, aby popis jídla nebo jeho umístění na jídelníčku nenaznačovalo, že se jedná o jídlo podřadné.
  5. Odstranit z jídelníčku veškeré zpracované červené maso.

Proč by škola měla nabízet více veganských jídel?

Kromě zdravotních přínosů jak teď tak i do budoucna, existuje více dobrých důvodů, proč navýšit počet veganských pokrmů podávaných ve školách.

1. Náklady: „cizrna je levnější než kuře“

Víme, co si myslíte … kolik to bude stát? A s rozpočtem, který je napjatější než kdy jindy, chápeme, že je to oprávněná obava. Nicméně, veganská jídla jsou v průměru levnější než jejich masové protějšky. Je to dáno tím, že živočišné produkty patří mezi nejdražší potraviny, které kupujeme. Až příště navštívíte restauraci, podívejte se na menu a uvidíte, že vegetariánská jídla tvoří téměř vždy nejlevnější položku.

Blogerka a šéfkuchařka Jack Monroe, která se specializuje na vytváření a sdílení nízkorozpočtových receptů, přeměnila v nedávných letech všechny své recepty na veganské a tím byla schopna snížit náklady. Jak? Protože, jak říká, cizrna je levnější než kuře, a protože jablečná omáčka stojí zlomek toho co vajíčka, která tím nahradí v pečení.

Mezi její recepty patří: guláš z různých druhů fazolí, který stojí 29 pencí na porci; burgery z červené řepy, 18 pencí za jeden; burgery z fazolí a arašídového másla, 22 pencí za jeden; a muffiny z borůvek a banánů, jejichž pořizovací cena je 13 pencí za jeden.

A má pravdu, sušená cizrna vyjde v Tescu na £1.15/kg (váha po uvaření); zmražené Tesco tvarované kuřecí kousky stojí £2.47 za kilo.

Na globální úrovni nejchudší komunity na světě mají tendenci jíst mnoho zeleniny a menší podíl masa z toho samého důvodu. Živočišné produkty jsou drahé a jsou podávány v malém množství a dohromady s luštěninami, zeleninou, obilninami a ořechy, aby talíř nevypadal prázdně.

2. Veganská jídla jsou vhodné pro všechny

Pokrmy, které jsou 100% rostlinné, jsou vhodné pro všechny jakékoliv víry nebo dietních požadavků (samozřejmě kromě specifických rostlinných alergií). Pokrmy připravené z rostlin jsou evidentně vhodné pro vegetariány a vegany stejně jako pro ty s alergií na mléčné výrobky.

Jedno jediné jídlo může vyhovovat každému, ušetřit čas a peníze, ale také – neméně významně – umožní, že se nikdo nebude cítit odlišně nebo opomíjen. Pokud je to samé jídlo dostupné všem, snižuje pak pravděpodobnost diskriminace nebo šikany menšin v čase oběda.

2. Veganská jídla jsou šetrnější k životnímu prostředí

Podporujeme školy v tom, aby braly vážně životní prostředí, nejen tím, co učí, ale i tím, jak jsou vedeny. „Udržitelnost“ je slovo současnosti, ale v praxi to spíše znamená, vyhovět současným potřebám, aniž bychom přemýšleli o tom, zda i budoucí generace budou moci uspokojit ty svoje. To se týká záležitostí jako je využívání vody, emise uhlíku nebo plýtvání jídlem. Žádáme školy, aby neustále zhasínaly, recyklovaly všechno možné a propagovaly způsob dopravy šetrný k životnímu prostředí. Ale to, čím krmíme děti, může mít daleko větší dopad. The United Nations Food and Agriculture Organization (Americká organizace pro výživu a zemědělství) uvádí, že chov zvířat je zodpovědný za 14.5% emisí způsobených člověkem, což je více než vyprodukuje celosvětová dopravní síť dohromady. Je to pravda! To, co sníme, má mnohem větší dopad než auto, které řídíme!

Co se týče využívání vody a půdy, znečištění, odlesňování a emisí uhlíku, které mění klima, je snížení konzumace masa a jiných živočišných produktů skvělou zprávou.

Čtyřnásobná výhra

Když se ponoříme do talíře plného jídla, máme tendenci myslet jen na jeho okamžitý efekt – chuť, pocit a utišující se kručící žaludek – než na širší důsledky. Avšak malé změny vedoucí k vyššímu počtu nabízených veganských jídel přináší obrovské, dokonce celosvětové výhody.

Veganská jídla jsou levnější a to je skvělá zpráva pro nás všechny! Jsou zdravá a z dlouhodobého hlediska pomáhají udržovat naše žáky ve skvělé kondici. Pomáhají chránit životní prostředí a proto i budoucnost nás všech. A přípravou lahodných jídel, která může jíst každý, dosáhneme většího smyslu pro komunitu, z které není nikdo vylučován nebo označován nálepkou „odlišný“.

To je to, čemu říkáme čtyřnásobná výhra.

Kdyby toho školy mohly dosáhnout jen pouhou nabídkou burgerů z fazolí a ne z hovězího nebo ragú z fazolí místo masa, byl by to fantastický výsledek.

Zaujal Vás projekt?

V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na:

Mgr. Jana Hajrová
Projektová manažerka
jana.hajrova@veganskaspolecnost.cz