Cizrnovo-rajčatové kari

Toto cizrnovo-rajčatové kari je výživné, rychlé a připravíte ho za pouhých 20 minut. Cizrna je oblíbená luštěnina, která je bohatá na bílkoviny, železo, zinek, vápník i vlákninu. Má nízký obsah nasycených tuků a neobsahuje žádný cholesterol.   

Sezónní strava nám přináší celou řadu benefitů. Nejenže chutná lépe, je také výživnější a ekologičtější. Určitě hned poznáte rozdíl mezi rajčetem, které koupíte v létě na trzích a zimním ze supermarketu. Zelenina a ovoce vypěstované mimo sezónu musí často procestovat velkou vzdálenost. Plody, které jsou dováženy ze zahraničí, bývají sklizeny příliš brzy, ještě před dozráním, aby zvládly dlouhou cestu a nezkazily se dřív, než se dostanou do regálů v obchodech.

Cizrnovo-rajčatové kari, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty

Suroviny

  • 400 g uvařené cizrny nebo cizrny z konzervy
  • 400 g drcených rajčat
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivové oleje
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • špetka soli
  • hrst čerstvého koriandru

Postup

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte přibližně 5 minut do zlatova. Přidejte nakrájený česnek, zázvor, hřebíček, kurkumu, římský kmín, koriandr, skořici a kajenský pepř a restujte asi minutu.

Přimíchejte rajčata a cizrnu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.

Servírujte s rýži a čerstvým koriandrem.