Jogurtová bábovka

Prostě ta nejlepší klasická bábovka, jak ji známe všichni z dětství. Tak akorát sladká a s příjemně vláčným a hutným těstem.

Ještě několik let dozadu bylo v nabídce supermarketů jen pár rostlinných alternativ, které navíc chuťově či texturou jogurt příliš nepřipomínali. Dnes je už situace na trhu úplně jiná a vybírat můžete z množství značek vyráběných ze sóje, kešu ořechů, kokosu, ovsu nebo mandlí, takže snadno vyhovíte i potřebám alergikům. K těm nejznámějším a nejchutnějším patří jogurty od Alpro, Soyka, Joya nebo Harvest moon. 

Jogurtová bábovka, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty

Suroviny

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé pšeničné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku + 1 lžička jedlé sody + 
  • 1 a 1/2 hrnku cukru 
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek rostlinného mléka  
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu
  • 3/4 hrnku oleje 
  • 2 lžíce drcených chia nebo lněných semínek namočených v 6 lžících vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce kakaa, oříšků či kokosu (volitelně)

Postup

Ve dvou miskách smíchejte zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience a vše opatrně promíchejte. Pokud chcete bábovku dvoubarevnou, do poloviny těsta přidejte kakao. Pečte cca 50 minut na 180 stupňů.

Tip: V létě můžete do bábovky přidat čerstvý rybíz, borůvky či maliny.