Špagety s pečenou dýní a špenátem 

Kromě rostlinné stravy je v současnosti obrovským trendem ve stravování i výběr sezónních potravin. Nakupování ovoce a zeleniny podle ročních období je skvělou příležitostí, jak lépe porozumět potřebám svého těla i naší planety. Jakmile si uvědomíte benefity sezónní rostlinné kuchyně, velmi rychle si ji zamilujete. 

Sezónní strava nám přináší celou řadu benefitů. Nejenže chutná lépe, je také výživnější a ekologičtější. Určitě hned poznáte rozdíl mezi rajčetem, které koupíte v létě na trzích a zimním ze supermarketu. Zelenina a ovoce vypěstované mimo sezónu musí často procestovat velkou vzdálenost. Plody, které jsou dováženy ze zahraničí, bývají sklizeny příliš brzy, ještě před dozráním, aby zvládly dlouhou cestu a nezkazily se dřív, než se dostanou do regálů v obchodech.

Špagety s pečenou dýní a špenátem, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty

Suroviny

  • 400 g celozrnných špaget
  • 1 máslová dýně
  • 200 g špenátu nebo mangoldu
  • 60 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česnek
  • šťáva z poloviny citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli

Postup

Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, a opepřete. Promíchejte a pečte cca 40 min na 180 stupňů. Na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek a chilli. Polovinu pečené dýně rozmačkejte a přidejte k česneku. Dochuťte citronovou šťávou. Směs smíchejte s vařenými špagetami, zbytkem pečené dýně, nakrájeným špenátem a oříšky.

Tip: Pro ještě lepší chuť můžete špagety posypat pečeným uzeným tempehem nakrájeným na drobné kostky.