Zeleninová pánev s tofu a quinoou

Hledáte tip na zdravé a výživné jídlo, které nezklame ani chutí? Vyzkoušejte naši zeleninovou pánev s tofu a quinoou. Tofu je výborným zdrojem bílkovin a minerálních látek, jako je železo, hořčík či vápník. Samo o sobě není výrazné, ale jeho skvělou vlastností je, že nasákne chuť jídla, do kterého je přidáno.

Pokud si na tofu pamatujete jako na mdlou potravinu bez chuti, dejte mu šanci a připravte ho podle našeho receptu.

Zeleninová pánev s tofu a quinoou, veganské recepty, česká veganská společnost, vege recepty, veggie jídlo, recepty

Suroviny

  • 300 g tofu natural
  • 1 středně velká brokolice
  • 400 g uvařené quinoy
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce pálivé asijské omáčky 
  • 2 lžíce sezamu
  • olej

Postup

Tofu nakrájejte na kostky a promíchejte s trochou oleje a soli. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C přibližně na 20 minut. Mezitím napařte, případně krátce povařte brokolici nakrájenou na růžičky. Následně ji propláchněte studenou vodou, aby si zachovala sytě zelenou barvu. V misce smíchejte sojovou omáčku, rýžový ocet, pálivou omáčku, rozmačkaný česnek a lžíci oleje. 

Rozehřejte hlubší pánev nebo wok, přidejte brokolici, tofu, quinou a vařte přibližně 2 – 3 minuty. Zalijte omáčkou a vařte další 2 minuty. Přidejte sezamová semínka nebo jiná semínka či oříšky.