Stanovisko ČVS k případu týraného dítěte v Pensylvánii

Včera byl na serveru Tn.cz publikován článek se zavádějícím titulkem “Veganka málem utýrala dítě hlady. Dávala mu jen ovoce.”

V první řadě chceme poukázat na to, že v článku popisovaná strava založená výhradně na ovoci a ořeších rozhodně neodpovídá nutričním požadavkům dětského (ani dospělého) organismu. Jedná se ze strany matky o nebezpečné a nezodpovědné jednání.

Je to ještě veganství?

Na druhé straně musíme upozornit, že je silně zavádějící takovou stravu nazývat veganstvím a posilovat rozšířenou, leč mylnou představu, že je veganský způsob života jako takový nutričně neadekvátní.

Světoví odborníci na výživu se shodují v tom, že správně sestavená veganská strava je vhodná pro všechna životní období člověka, včetně těhotenství, kojení, dětství, dospívání a stáří [1, 2, 3].

Častým nešvarem médií je, že pod nálepku veganství zahrnují libovolnou restriktivní dietu:

Jako vegana označí třeba i někoho, kdo nejí vůbec nic, protože maso, mléko a vejce přece nekonzumuje. Odsuzovat rostlinnou stravu kvůli tomu, že takový člověk bude mít zdravotní problémy, ale dává podobný smysl, jako kvůli tomu odsuzovat stravu neveganskou, která rovněž může nabývat všelijakých nezdravých podob. Ačkoliv článek zmiňuje, že se Elizabeth Hawková stravovala extrémním způsobem, u lidí, kteří extrémní formou neveganské stravy vychovají např. morbidně obézní děti, se na jejich neveganství v článcích explicitně neupozorňuje.

Titulky obviňující vegany ze selhání samozřejmě zvyšují čtenost, stejně jako jiné články, které opakují nějaký rozšířený stereotyp. Lidé si totiž obecně rádi potvrzují své již existující domněnky [4].

Vědět jak na to

Je třeba zdůraznit, že veganská strava by měla vycházet z vědecky ověřených informací a proto by se každý nový zájemce měl informovat o specifických nutričních zásadách veganského stravování, aby se předešlo jeho potenciálním rizikům. Někteří lékaři i odborné instituce mají kvůli tomu tendenci vegany od jejich životního stylu raději paušálně odrazovat. Takový postoj ale může vést k tomu, že lidé ztratí důvěru k lékařům a začnou hledat pomoc v různých esoterických kruzích, čímž si mohou přivodit vážné zdravotní komplikace (např. následkem odmítání suplementace vitaminu B12).

Proto apelujeme na všechny odborníky a lékaře, aby namísto odrazování volili cestu informování svých pacientů. Stejně tak apelujeme na všechny vegany, aby se řídili zásadami správné výživy, zejména v případě dětí. V případě zájmu Vám rádi pošleme naše odborně ozdrojované brožury Veganská strava pro děti a těhotné a kojící ženy a Průvoce veganstvím: pro lékaře i veřejnost nebo si je kliknutím na jejich název můžete stahnout ve formátu pdf.

brozury-cvs

Zdroje:
1) Craig, W.J., Mangels, A.R. 2009. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 109 (7): 1266–82. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
2) Dietetians of Canada 2014. Healthy Eating Guidelines for Vegans. Dostupné z: http://www.dietitians.ca/Downloads/Factsheets/Guidlines-for-Vegans.aspx
3) The British National Health Service 2015. The Vegan Diet. Dostupné z: http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx
4) https://www.sciencedaily.com/terms/confirmation_bias.htm