Cílem tohoto projektu je dodat školním stravovacím zařízením kuráž k tomu, aby začali provádět malé změny na svých jídelníčcích, které budou mít významný a pozitivní dopad na zdraví dětí, jejich duševní pohodu a na školní rozpočet.
Pokrmy připravené z rostlin jsou levnější a mohou ulehčit rozpočtu škol. Maso a další živočišné produkty patří mezi nejdražší výrobky, které kupujeme, ale lahodná, zdravá a vyvážená jídla mohou být jednoduše vytvořena i bez nich. Veganská jídla mohou pomoci snížit výskyt dětské obezity, nezahrnují příliš mnoho alergenů, snižují riziko výskytu alimentárních onemocnění a mohou pomoci vybudovat dlouhodobé a zdravé stravovací návyky.
Čtyři důvody, proč by děti měly jíst více rostlinné stravy
1. Nižší výskyt dětské obezity
Dětská obezita je WHO (Světovou zdravotnickou organizací) považována za jednu z nejvážnějších celosvětových zdravotních výzev 21. století. Uvádí, že otylé děti „s největší pravděpodobností zůstanou obézní i v dospělosti,“ a důsledkem toho se u nich mnohem pravděpodobněji objeví zdraví oslabující a život ohrožující potíže.
Jedná se o závažný problém i z krátkodobého hlediska. U obézních dětí je větší riziko, že budou trpět dalšími chronickými obtížemi, které snižují kvalitu života, jako jsou astma a spánková apnoe. Jsou častěji šikanování než jejich vrstevníci, kteří mají normální váhu, a důsledkem toho budou mnohem pravděpodobněji trpět nízkou sebeúctou, depresí a sebepoškozováním.
Dobrá zpráva je, že dětské obezitě se dá z velké části předejít. WHO nabízí tři doporučení, která pomohou porazit dětskou obezitu:
- zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, stejně jako luštěnin, celozrnných obilnin a ořechů;
- omezit příjem tuků a vyměnit nasycené tuky za nenasycené;
- omezit příjem cukrů.
„Na rozdíl od dospělých si děti a adolescenti nemohou vybrat prostředí, v kterém žijí, a jídlo, které jedí. Mají omezenou schopnost předvídat dlouhodobé důsledky svého chování.“ – Světová zdravotnická organizace
2. Vybudovat zdravé stravovací návyky
Stravovací návyky a preference dětí jsou utvářeny v raných fázích života, a mají dopad na to, která jídla si vybírají a upřednostňují – a tím i na jejich zdraví a kvalitu jejich života nejen v dětství, ale i během dospívání a pak po zbytek života. Napravit to je samozřejmě těžkým úkolem, ale i školy mohou sehrát klíčovou roli v nasměrování svých žáků ke zdravé budoucnosti.
Výzkum „deset denně“ vedený Imperial College v Londýně zjistil, že takto navýšený příjem rostlinné stravy významně sníží riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, mozkových příhod, některých typů rakoviny a předčasného úmrtí.
Potřebujeme jíst více rostlinné stravy a zvyknout si na to v co nejranějším věku.
3. Snížit riziko výskytu alergických reakcí
Potraviny, které nejběžněji způsobují alergické reakce u dětí, podle britské národní zdravotní služby (NHS), jsou: mléko, vajíčka, arašídy, ořechy, ryby, korýši a měkkýši.
Nepochybně neexistuje mnoho škol, které by servírovaly polévku z mušlí nebo humra, ale často podávají pokrmy, které obsahují mléko nebo vejce především v rámci bezmasé varianty.
Sýr, který obsahuje hodně nasycených tuků a soli, je často používán jako hlavní přísada vegetariánských jídel. Já ale nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být. Mezi plně veganská jídla, která jsou už teď podávána v mnoha školách. Taková jídla navýší příjem rostlinné stravy, chutnají výborně (pokud správně uvařena!) a potěší oči i mlsný jazýček.
4. Snížit riziko výskytu alimentárních onemocnění
Otrava jídlem je vážná věc a jedna z hlavních příčin zdravotních problémů v populaci Velké Británie, poukazuje the Food Standards Agency. (Agentura pro bezpečnost potravin) Za nejpravděpodobnějšího viníka považuje maso, ryby a drůbež a varuje, že děti a starší spoluobčané jsou k tomu nejnáchylnější.
Naštěstí vážné incidenty jsou stále mimořádné i přes několik výskytů E. coli na školách v nedávných letech, kdy některé děti skončily v nemocnicích a dokonce i – v několika případech – se ocitly v ohrožení života.
Protože je většina alimentárních onemocnění způsobena konzumací živočišných výrobků, větší nabídka veganských jídel je jedním ze snadných způsobů, jak toto riziko minimalizovat.


Jak vám můžeme pomoci?
- Bezplatné školení šéfkuchařů
- Bezplatné výživové poradenství
- Jsme v tom s Vámi
Zaujal Vás projekt?
V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na:
Mgr. Jana Hajrová
Projektová manažerka
jana.hajrova@veganskaspolecnost.cz