Jód

K čemu slouží tento minerál? Kde se vyskytuje? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Jaké množství bychom měli denně konzumovat?

Jód je esenciální prvek, který sice potřebujeme přijímat v malém množství, přesto je pro život naprosto nezbytný.

Kde se jód vyskytuje a k čemu slouží?

Jód se podílí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Ty potom ovlivňují řadu funkcí v těle. Jsou nezbytné pro správný růst, vývoj mozku a diferenciaci tkání, správnou funkci nervů a svalů. Mají vliv na metabolismus, srdeční frekvenci nebo hladinu cholesterolu.

Doporučený denní příjem

Každý den bychom měli přijmout alespoň 150 ug jódu. Neměli bychom však přesáhnout dávku 1100 ug, protože vysoké dávky jódu jsou toxické.

Doporučené dávky pro různé věkové kategorie jsou uvedeny v Tabulce 1.

Jak zajistit dostatek jódu? Jaké potraviny zařadit do svého jídelníčku?

Obsah jódu v potravinách se velmi liší v závislosti na množství tohoto minerálu v půdě. Živočišným zdrojem jódu jsou mořské ryby a výrobky z nich, mezi rostlinné zdroje patří mořské řasy jako kombu nebo wakame, dále arónie černá nebo nori řasy. Poměrně velké množství obsahuje i Vincentka.

V České republice se stejně jako v jiných zemích světa od roku 1920 jodiduje sůl, která je tak poměrně spolehlivým zdrojem. V jednom kilogramu soli je obsaženo zhruba 20-34 mg jódu. Denně bychom tak měli sníst přibližně 4,5 gramu soli (1 lžičku), abychom přijali 150 ug jódu. Nadbytek soli je však spojen s rozvojem hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění, proto ji užívejte pouze v potřebném množství.

Obsah jódu ve vybraných potravinách najdete v Tabulce 2.

POZOR! Některé výrobky jodidované nejsou a je třeba to mít na paměti. Například himalájská, popřípadě černá vulkanická sůl, tamari, sojová omáčka nebo miso nejsou obohacené jódem. Vždy je tak nutné číst etikety a popřípadě kontaktovat výrobce.

Pro dosažení doporučeného denního příjmu se snažte každý den přijmout JEDNO z následujících:

  • 0,25-0,5 g řasy kombu nebo wakame
  • zhruba 1 lžičku soli
  • 10g nori řasy
  • 38 g aronie černé
  • 30 ml vincentky

TIP: Je mnohem lepší přijímat jód v menších dávkách častěji během týdne, než užívat naráz velké dávky.

Ovlivnění hladiny jódu

Některé látky zvané strumigeny ovlivňují využití jódu pro syntézu hormonů štítné žlázy a vedou tak k projevům snížené funkce štítné žlázy. To může nastat pouze, pokud jsou hladiny jódu velmi nízké.

Mezi strumigeny patří lněné semínko, sójové výrobky a některá brukvovitá zelenina (brokolice, květák, kadeřávek, zelí). Neznamená to však, že bychom museli tyto potraviny z našeho jídelníčku vyřadit. Při zabezpečení optimálních hladin jódu k ovlivnění jeho funkce nedochází.

Dalším faktorem, který může ovlivnit hladiny jódu je nedostatek selenu. O Selenu se můžete dočíst zde.

Nedostatek jódu

Nedostatek jódu se klinicky zpravidla projevuje zvětšením štítné žlázy neboli strumou. Mezi další projevy patří porucha metabolismu, suchá kůže, nárůst hmotnosti, zvýšení cholesterolu, chudokrevnost, únava, zácpa nebo pocit chladu končetin.

V minulosti se vyskytující kretenismus, zapříčiněný nedostatkem jódu ve stravě těhotné ženy, se u nás dnes již nevyskytuje. Přesto je nutné dbát na optimální příjem jódu, protože i menší deficit může nepříznivě ovlivnit vývoj plodu. Po narození pak nedostatek jódu vede k poruchám růstu, vývoje mozku a mentálních funkcí.

POZOR! Na dostatečný příjem jódu by měli dbát zejména těhotné a kojící ženy, děti do 3 let a dospívající mládež.

Shrnutí

  • Jód je nezbytný minerál a je třeba zajistit jeho adekvátní přísun
  • Osoby nad 12 let by měli denně přijmout 150 ug jódu
  • Pro dosažení doporučeného denního příjmu se snažte každý den přijmout 0,25-0,5 g řasy kombu nebo wakame nebo zhruba 1 lžičku soli nebo 10g nori řasy nebo 38 g aronie černé nebo 30 ml vincentky
  • černá vulkanická sůl, himalájská sůl, miso, tamari ani sójová omáčka nejsou jodidované

Zdroje

  1. DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan: the complete reference to plant-based nutrition. Comprehensive edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, [2014]. ISBN 9781570672972.
  2. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/jak_zajistit_dostatek_jodu.pdf
  3. http://ctpp.cz/data/files/sul%20web.pdf

Kam dále?