Selen je esenciální prvek, který má navzdory své toxicitě zdraví prospěšné účinky a je třeba zajistit jeho adekvátní příjem.
Kde se selen vyskytuje a k čemu slouží?
Selen je důležitý pro tvorbu antioxidačních enzymů. Ty zbavují tělo oxidačního stresu, který vzniká v těle každý den. Selen se také podílí na syntéze DNA a zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost. Hraje roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
Doporučený denní příjem
Ideální příjem by se měl pohybovat mezi 55-200 ug selenu za den. Každý by měl přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti.
Neměli bychom však překračovat dávku 400 ug. Akutní otrava selenem se může projevit kožními změnami, ztrátou vlasů a nehtů. Dlouhodobě vysoké dávky, nad 900 ug, mohou vést k neurologickým obtížím až ochrnutí.
Jak zajistit dostatek selenu? Jaké potraviny zařadit do svého jídelníčku?
Nejznámějším zdrojem selenu jsou para ořechy. Pouze 1 para ořech obsahuje doporučené denní dávky selenu. Kromě para ořechů je selen obsažen v celozrnných těstovinách, obilovinách, fazolích, semínkách a jiných druzích ořechů.
Obsah selenu v potravinách je ale výrazně ovlivněn jeho množstvím v půdě.
POZOR! Omezte příjem para ořechů na maximálně 5 ks denně. Větší množství selenu může být toxické.
Nedostatek selenu
Selen se na rozdíl od jiných minerálů neukládá v játrech, je vylučován především ledvinami, a pokud není jeho příjem adekvátní, hladina v krvi velmi rychle klesá. Nedostatek selenu se projeví zhoršenou imunitou, svalovou slabostí a únavou. Mezi další příznaky patří neplodnost a zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Shrnutí:
- Nadbytek i nedostatek selenu negativně ovlivňuje zdraví
- Každý den bychom měli přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti
- Nepřijímejte více než 400 ug selenu denně
- Skvělým rostlinným zdrojem selenu jsou otruby a další obiloviny, para ořechy a luštěniny
Zdroje
- DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan: the complete reference to plant-based nutrition. Comprehensive edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, [2014]. ISBN 9781570672972.
- http://www.prvky.com/selen-potraviny.html