Selen

K čemu slouží tento minerál? Kde se vyskytuje? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Jaké množství bychom měli denně konzumovat?

Selen je esenciální prvek, který má navzdory své toxicitě zdraví prospěšné účinky a je třeba zajistit jeho adekvátní příjem.

Kde se selen vyskytuje a k čemu slouží?

Selen je důležitý pro tvorbu antioxidačních enzymů. Ty zbavují tělo oxidačního stresu, který vzniká v těle každý den. Selen se také podílí na syntéze DNA a zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost. Hraje roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

Doporučený denní příjem

Ideální příjem by se měl pohybovat mezi 55-200 ug selenu za den. Každý by měl přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Neměli bychom však překračovat dávku 400 ug. Akutní otrava selenem se může projevit kožními změnami, ztrátou vlasů a nehtů. Dlouhodobě vysoké dávky, nad 900 ug, mohou vést k neurologickým obtížím až ochrnutí.

Jak zajistit dostatek selenu? Jaké potraviny zařadit do svého jídelníčku?

Nejznámějším zdrojem selenu jsou para ořechy. Pouze 1 para ořech obsahuje doporučené denní dávky selenu. Kromě para ořechů je selen obsažen v celozrnných těstovinách, obilovinách, fazolích, semínkách a jiných druzích ořechů.

Obsah selenu v potravinách je ale výrazně ovlivněn jeho množstvím v půdě.

POZOR! Omezte příjem para ořechů na maximálně 5 ks denně. Větší množství selenu může být toxické.

Nedostatek selenu

Selen se na rozdíl od jiných minerálů neukládá v játrech, je vylučován především ledvinami, a pokud není jeho příjem adekvátní, hladina v krvi velmi rychle klesá. Nedostatek selenu se projeví zhoršenou imunitou, svalovou slabostí a únavou. Mezi další příznaky patří neplodnost a zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Shrnutí:

  • Nadbytek i nedostatek selenu negativně ovlivňuje zdraví
  • Každý den bychom měli přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti
  • Nepřijímejte více než 400 ug selenu denně
  • Skvělým rostlinným zdrojem selenu jsou otruby a další obiloviny, para ořechy a luštěniny

Zdroje

  1. DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan: the complete reference to plant-based nutrition. Comprehensive edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, [2014]. ISBN 9781570672972.
  2. http://www.prvky.com/selen-potraviny.html

Kam dále?