Narovinu se socioložkou Terezou Vandrovcovou, Ph.D.

BLOG | 17.2. 2020

Do dalšího dílu podcastu Narovinu přijala pozvání socioložka a zakladatelka známého webu Soucitně.cz Tereza Vandrovcová, Ph.D. Co ji přivedlo k veganství? Jak souvisí veganství a její práce na akademickém poli? A jaký je podle ní vztah lidí a zvířat?

Mnoho veganů a vegetariánů jistě zná web Soucitně.cz, za kterým právě Tereza Vandrovcová, Ph.D. stojí. Jaké byly počátky webu, co ji vedlo k tomu, aby ho založila a co všechno na něm čtenář najde?

S Terezou Vandrovcovou, Ph.D., která učí mimo jiné i na UNYP či Univerzitě Karlově, jsme se bavily především o vztahu lidí a zvířat, který je dle ní „především velmi komplikovaný a plný paradoxů.” Proč jeden druh zvířat zbožňujeme a jiný využíváme a zabíjíme pro vlastní užitek? Když chceme zjistit, jaký je náš vztah ke zvířatům, tak se musíme ptát na konkrétní kategorie těchto zvířat,” dodává Tereza Vandrovcová, Ph.D.

Jak souvisí naše láska k určitým druhům zvířat s kulturou a jak dokonce s naší psychikou? Jaké obranné mechanismy nám umožňují konzumovat maso bez výčitek svědomí? A můžeme jim nějak čelit?

Představena byla i teorie tzv. karnismu, kterou vymyslela a zpopularizovala americká psycholožka Melanie Joy. Jak se karnismus projevuje a co to znamená, že jde o neviditelnou ideologii?

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-book plný inspirace

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book