
Prosinec 2020 | B2B novinky
BLOG | 1.12. 2020
Chcete se dozvědět novinky z odvětví rostlinných potravin včas? Každý měsíc pro vás shromažďujeme ty nejdůležitější informace ze světa rostlinných produktů a trhu. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a ty nejdůležitější zprávy už vám nikdy neuniknou.
Novinky z ČVS
- V říjnu proběhla na našem Instagramu kampaň s cílem rozšířit povědomí o ochranné známce V-Label a o benefitech nákupu produktů s touto certifikací. Kampaň byla velmi úspěšná a získala více než 1 milion impresí. Více se dočtete zde.
Trendy a vývoj do budoucna
- Kvůli pandemii, která nadále narušuje běžný chod a společnosti, se v letošním roce rapidně zvýšil prodej rostlinných potravin. Je to ovšem proto, že se lidé odvracejí od živočišné stravy nebo je to kvůli trendům z potravinářského odvětví?
- Na jazyku záleží! Nová zpráva laboratoře Better Buying Lab zkoumá, které výrazy a deskriptory s největší pravděpodobností podpoří koupi rostlinných produktů.
- Společnost Whole Foods odhalila své hlavní potravinářské trendy pro rok 2021.
Obchody, potravinové řetězce, dodavatelé potravin
- Společnost Good Catch zahájila v Kanadě celostátní prodej. Jejich mražené předkrmy rostlinných mořských plodů jsou nyní k dispozici na 640 místech.
- Holandský řetězec supermarketů PLUS ohlásil spuštění prodeje vlastní interní řady rostlinné alternativy masa.
- V souvislosti s tím, že Britové mění své stravování v důsledku pandemie koronaviru, se ve Velké Británii na severu Londýna otevřelo první veganské řeznictví, které hned první den vyprodalo veškeré zásoby.
- McDonald’s v příštím roce uvede na trh McPlant.
- Harwood Arms v Londýně je první britskou michelinskou restaurací, kde se podává rostlinné maso.
- Ovolo Hotels budou po dobu jednoho roku 100% vegetariánské a zahájí celofiremní posun směrem k „přesvědčivé rostlinné kuchyni“.
- Společnost Nando’s uvedla na trh ve Velké Británii svůj první rostlinný kuřecí produkt.
Výrobci potravin
- Společnost Impossible Foods plánuje zdvojnásobit velikost svého R&D týmu a pracuje na rostlinných alternativách vajec a mléka.
- Generální ředitelé Whole Foods and Eat Just diskutují o budoucnosti potravin a důležitosti inovací v rostlinném sektoru.
- Vegani ve Velké Británii a Nizozemsku si nyní mohou pochutnat na rostlinné verzi “fish & chips” díky nové značce Vegan Finest Foods Zeastar, která uvádí na trh rostlinnou alternativu tresky.
- Českou firmu I love Hummus čeká rebranding. V rozhovoru pro Českou veganskou společnost to uvedla Kamila Lhotáková.
- Akceleračním programem Future of Food pražského Impact Hubu prochází také Rychlovka, vyrábějící plnohodnotná tekutá rostlinná jídla, a Koláčkovo řemeslná pekárna, která peče i bez lepku a vegansky.
Alternativy mléka
- Nadnárodní sýrový gigant Bel Group představí rostlinnou nabídku v každé ze svých hlavních značek, včetně Laughing Cow, Babybel a Kiri.
- Australský jogurtový gigant Chobani učinil svůj první krok mimo kategorii mléčných jogurtů zavedením rostlinného ovesného mléka a plánuje vyvinout řadu výrobků z ovsa.
Alternativy masa
- Německý drůbežářský gigant PHW uvedl na trh pět druhů veganských klobás a šest různých alternativ masa a ryb mířené zejména na flexitariány.
- Nejrychleji rostoucí značka rostlinného masa v Evropě Heura tvrdí, že vyvinula nejzdravější hamburger na světě.
Nové technologie a suroviny
- Fermentace může pomoci vybudovat efektivnější a udržitelnější systém potravin – podívejte se, jak na to.
- Řepka má podle vědců z Německa potenciál konkurovat sóje.
- Společnost Verso Food získala patent na technologii zpracování fava fazolí na výrobu rostlinných potravin a alternativ masa.
- Podle nového výzkumu může být buněčně pěstované maso schopné překonat nutriční profil konvenčně chovaného masa.
Ostatní novinky
- V EU byl navrhovaný zákaz používání označení veganský “burger“ a dalších názvů rostlinného masa poslanci odmítnut.
- EU poprvé přidělila finanční prostředky na pěstování masa.
- V říjnu byl oficiálně zaveden certifikační program Friend of the Sea pro mořské plody rostlinného původu.
- Nový výzkum odhalil významné trhy s alternativami kultivovaného masa a rostlinného masa ve Francii a Německu.
- Nizozemská agentura Foreign Investment Agency zkoumá, proč mezinárodní společnosti investují do rostlinného rozvoje v zemi.
Máte zprávy či novinky, se kterými byste se chtěli podělit s dalšími čtenáři z řad výrobců, dovozců a prodejců? Ozvěte se nám ohledně zařazení zpráv do dalšího čísla newsletteru.
B2B novinky
Chcete se dozvědět novinky z odvětví rostlinných potravin včas? Každý měsíc pro vás shromažďujeme ty nejdůležitější informace ze světa rostlinných produktů a trhu. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a ty nejdůležitější zprávy už vám nikdy neuniknou.