Zařazeno do jídelníčku: Ostružiny

BLOG | 2.7. 2020

Výrazně tmavší a aromatičtější sestry oblíbených malin jsou považovány za jedny z nejzdravějších bobulovin vůbec. Na zahrádkách i v lesích plodí hojně od konce července často až do podzimu. Co je na těchto chutných a temně fialových plodech tak zdravého a jak využít nadměrnou sklizeň?

O tom, že ostružiny budou zásobárnou zdraví prospěšných látek, svědčí už jejich barva. Syté, tmavé barvy zeleniny a ovoce jsou důkazem přítomnosti důležitých fytochemikálií, které mají často protektivní účinky např. i proti rakovině. V ostružinách jde konkrétně o antioxidační látky bioflavonoidy např. anthokyan, který ochraňuje naše cévy a srdce,” sděluje výživová poradkyně Mgr. Pavla Široká.

Dalším obrovským pozitivem ostružin je vysoký obsah vitamínu C. Najdeme zde ale i další vitamíny, například vitamín A, vitamíny skupiny B důležité pro zdravý stav pokožky i nervové soustavy, vitamín, E a K. Přítomny jsou i různé minerály, např. hořčík, draslík, železo i menší množství vápníku. Ostružiny patří mezi jedny z nejlepších zdrojů vlákniny, obsahují přibližně 6 g vlákniny na 100 g.

Díky vysokému obsahu antioxidačních látek a fytochemikálií je nejlepší konzumovat ostružiny čerstvé, tepelně neupravené. Hrst ostružin denně je skvělým způsobem, jak získat dostatek těchto zdraví prospěšných látek, posílit svou imunity a udržovat mladistvý vzhled nejen pokožky. Ostružiny navíc skvěle vypadají, takže jimi můžete ozdobit svou ranní ovesnou či jáhlovou kaši, granolu s rostlinným jogurtem či dezert. Pokud máte ostružin nadměrnou sklizeň, snadno je můžete zamrazit a ráno jen vmíchat do snídaně, např. do středně teplé kaše. Ostružiny pak lehce roztají a zároveň si zachovají zdraví prospěšné látky.

Ovesná kaše s čerstvým letním ovocem

Suroviny: 45 g ovesných vloček, ⅔ hrnku oblíbeného rostlinného mléka (vybírejte nápoj obohacený o vápník), ¼ lžičky skořice, špetka kurkumy, špetka soli, hrst čerstvých ostružin, 1 lžička arašídového másla, 1 lžíce mletých lněných semínek

Postup: Ovesné vločky uvaříme v rostlinném mléku a ochutíme solí, skořicí a kurkumou. Dáme do misky a ozdobíme ostružinami, arašídovým máslem a lněným semínkem.

Chia ostružinový dezert

Suroviny: 2-3 polévkové lžíce chia semínek, 200 ml kokosového mléka, 2 lžíce agáve sirupu, hrst ostružin, rostlinný jogurt

Postup: Kokosové mléko, agáve sirup a ostružiny rozmixujeme, přidáme chia semínka a necháme v lednici 2 hodiny nabobtnat. Poté směs přendáme do skleniček, doplníme rostlinným jogurtem a ozdobíme ovocem.

Ostružinový koláč s drobenkou

Suroviny: 

Těsto: 250 g polohrubé mouky (část můžeme nahradit špaldovou), 40 g cukru krupice a 1 lžička pro přípravu kvásku, 50 g rostlinného másla, 20 g droždí, 100 ml rostlinného mléka obohaceného o vápník

Drobenka: 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, 45 g rostlinného másla, 2 hrnky ostružin

Postup: Do malé misky nadrobíme droždí, přidáme jednu lžičku cukru a polovinu vlažného rostlinného mléka. Necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s cukrem a přidáme rozpuštěné rostlinné máslo s kváskem. Důkladně prohněteme a vytvoříme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout pod utěrkou.

Drobenku připravíme smícháním nakrájeného másla, mouky a cukru, až nám vzniknou malé hrudky. Odložíme do lednice. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále (na tloušťku přibližně 0,5 cm). Na těsto pokládáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Před pečením můžeme kraje koláče potřít rozpuštěným rostlinným máslem smíchaným s rostlinným mlékem.

Tip výživové poradkyně: Máte ve stravě málo vápníku, jež je jeden z nejčastěji podceňovaných minerálních látek na bezmléčné stravě? Při vaření i pečení podle našich receptů si vybírejte vždy rostlinné nápoje obohacené o vápník. Jde např. o značku Alpro či DM Bio s nápisem Calcium.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-booky plné inspirace

Stáhněte si zdarma některý z našich e-booků plných veggie inspirace od snídaní po večeře. Ať už se stravujete rostlinně nebo teprve začínáte živočišné produkty ve svém jídelníčku omezovat, naše e-booky vám jistě přijdou vhod. Vaříte podle našich receptů? Dejte nám o tom vědět, označte nás a přidejte #VarimesCVS a #veggieinspirace.
Stáhnu si e-book