Zařazeno do jídelníčku: Zelí

BLOG | 27.2. 2020

Brukvovitá zelenina známá pro své zdraví prospěšné účinky, kterou v kysané formě konzumovali ve velkém naši prarodiče a praprarodiče a dobře věděli proč. Zelí bylo známé už ve starém Řecku jako lék na kocovinu i jako prostředek pro zlepšení imunity a boj proti stresu. Čím je zelí tak výjimečné a proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku?

Co se týče nutriční charakteristiky, zelí obsahuje velmi málo kalorií, ale přitom spoustu vitamínů a dalších důležitých látek. Zelí je především bohaté na vitamín C v jednom šálku vařeného zelí najdete celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu a dokonce ještě více vitamínu K, který je důležitý pro správné srážení krve a dobrý stav našich kostí. Kromě toho zelí obsahuje stejně jako většina rostlinných potravin velké množství zdraví prospěšné vlákniny, díky které nás dokáže zasytit s minimem kalorií.

„Pro ty, kteří nekonzumují mléčné výrobky, je zelí také jedním ze zdrojů vápníku, 100 g zelí obsahuje až 40 mg tohoto důležitého minerálu a vstřebatelnost je dle studií dokonce lepší než u vápníku z mléka,” sděluje výživová poradkyně Mgr. Pavla Široká. Denně bychom měli přijmout 1000 mg vápníku.

Pravděpodobně nejzajímavější je na zelí obsah tzv. glukosinolátů, které působí jako antioxidanty, a mají i potencionální protirakovinové a antibiotické účinky. Podle některých studií nás látka s názvem DIM, která je obsažena v zelí, dokonce může chránit před negativními účinky chemoterapie.

Ještě větším šampionem je pak zelí červené. Obsahuje navíc důležité antokyany — pigmenty, které v našem těle působí jako antioxidanty a zpomalují stárnutí. Červené zelí obsahuje také selen a téměř dvojnásobné množství železa.

Zelí můžeme konzumovat syrové nebo krátce podušené, dlouhým varem se uvolňují ne příliš vábné aromatické látky jako je sirovodík. Další možností je konzumovat zelí fermentované. „Proces fermentace dělá ze zelí skutečnou superpotravinu, protože díky němu obsahuje zelí zdraví prospěšná probiotika, které jsou důležitá pro náš imunitní i zažívací systém,” radí Mgr. Pavla Široká.

Nevíte si rady, jak naložit se zelím v kuchyni? Vyzkoušejte některý z našich chutných receptů.

vegan klobása, česká veganská společnost, vegan recept

Zelňačka s rostlinnou klobásou

Postup: Uzený tempeh nakrájejte na větší kostky, opražte na oleji a dejte stranou. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji do sklovita. Přidejte nakrájené zelí a pár minut restujte. Posypte mletou červenou paprikou a kmínem, zamíchejte a zalijte vodou. Osolte a přidejte bobkový list, pepř, nové koření, sušené švestky, opražený tempeh a přiveďte k varu. Přidejte namočené sušené houby a nakrájenou uzenou klobaňu a vařte na mírném ohni do změknutí zelí (přibližně hodinu). Několik minut před dovařením přidejte na kostky nakrájené brambory. Podle chuti dochuťte pálivou paprikou nebo chilli. Polévku vařte nejlépe den před podáváním, chutě se tak příjemně propojí. Zelňačku není třeba zahušťovat.

Asian Soba Salad, česká veganská společnost, vegan recept

Salát s červeným zelím a soba nudlemi

Postup: Soba nudle uvaříme dle návodu a mezitím si nakrájíme zeleninu na tenké plátky. Všechny suroviny na arašídový dressing smícháme. V míse promícháme uvařené a propláchnuté nudle, zeleninu a dressing. Pečlivě promícháme a podáváme s čerstvým koriandrem a sezamovými semínky.

Coleslaw, česká veganská společnost, vegan recept

Rostlinný coleslaw

Suroviny: 1 kg nahrubo nastrouhaného zelí, 3 středně velké nahrubo nastrouhané mrkve, ½ hrnku rostlinné majonézy, ½ hrnku rostlinného jogurt či zakysané smetany, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička třtinového cukru, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, petrželová nať na ozdobu dle chuti

Postup: V misce smícháme majonézu, jogurt, sůl, pepř, ocet a cukr. Promícháme se zelím a mrkvím a necháme odležet.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Zůstaňme v kontaktu

Naučte se něco o výživě

Zjistěte, jak sestavit vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné živiny. Ideální talíř získáte kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Upřednostňujte nezpracované plnohodnotné potraviny a veganské polotovary kupujte spíše výjimečně.

Chci vědět víc

E-book plný inspirace

Stáhněte si zdarma e-book, ve kterém naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnu si e-book