Budoucnost není ve hvězdách, ale v rostlinách,” říká Ľudmila Tóthová ze společnosti Bonduelle

BLOG | 5. 4. 2021

Naše projekty mají jeden hlavní cíl – snažíme se zlepšovat a usnadňovat život lidem, kteří z různých důvodů chtějí snížit svoji spotřebu živočišných produktů nebo je úplně vyloučit. Luštěniny by měly být jednou z hlavních složek zdravého nejen rostlinného jídelníčku, ale právě experimentování s luštěninami a obilninami je pro většinu lidí náročné a panuje všeobecný strach, že jídlo nakonec nebude příliš chutné. Proto jsme spojili své síly s Bonduelle s cílem ukázat lahodné recepty z luštěnin a informovat o benefitech jejich zařazení do jídelníčku.

Ve spolupráci s Bonduelle jsme pro širokou veřejnost připravili nejen webinář na téma Dlouhověkost na talíři aneb bohatství ukryté v luštěninách, ale také e-book plný lahodných luštěninových receptů, do jehož přípravy se zapojila i známá influencerka a blogerka MaruškaVeg. Naši sledující se také mohou těšit na praktické videorecepty a soutěž na našem Instagramu o zajímavé balíčky plné luštěninových produktů,” popisuje spolupráci koordinátorka Jana Hajrová.

Bonduelle je francouzská rodinná společnost s více než 160letou tradicí a přední zpracovatel a dodavatel sterilované a mražené zeleniny v Evropě. V současné době Bonduelle vlastní 58 továren ve 12 zemích a dodává produkty do více než 100 zemí světa.

V Bonduelle jsme všichni hluboce spjati s půdou, jakožto nejcennějším majetkem nás všech. Zaměřujeme se na inovování celého procesu rostlinné výroby, který začíná na poli u našich farmářů a končí u vás na talíři,” sděluje Ľudmila Tóthová, Junior brand manažerka Bonduelle. Podporujeme udržitelné a diverzifikované zemědělství a neustále zkoumáme nové způsoby pěstování a zpracování zeleniny, které jsou šetrné vůči naší planetě. V současnosti spolupracujeme s 3 400 zemědělci a pěstujeme více jak 500 druhů zeleniny,” doplňuje Tóthová.

Pilíře udržitelného hospodářství Bonduelle

Právě úcta k půdě a vášeň pro zeleninu jsou pilíře, které značku Bonduelle provázejí již od jejího vzniku. Bonduelle se zavázalo k udržitelnému hospodářství prostřednictvím těchto kroků:

  1. Sklizeň v plné zralosti a sezoně. Zelenina je pěstovaná v její přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Aby byla zabezpečená nejlepší chuť, barva a textura spolu se zachováním maximálního množství vitamínů a minerálů, sklízí se zelenina až v plné zralosti a je zpracována do 5 hodin od sklizně. Proto jsou výrobní závody v těsné blízkosti polí.
  2. Omezení pesticidů. Inovativní pěstitelské postupy testuje Bonduelle na třech pilotních farmách s cílem, aby do roku 2025 veškerá obdělávaná půda využívala alespoň dvě alternativní kultivační techniky.
  3. Ochrana biodiverzity a půdy. V Bonduelle dbají na zachování biodiverzity prostřednictvím ochrany vody a půdy, snížením chemických vstupů a celkové uhlíkové stopy. Cílem Bonduelle do roku 2025 je 100% využitelnost celé sklizně včetně zbytků.
  4. Používání udržitelných obalů. Složení, váha a environmentální stopa obalů je to, čím se Bonduelle neustále zabývá a snaží se plně integrovat do cirkulární ekonomiky. Cílem je do roku 2025 snížit hmotnost a tloušťku obalů a dosáhnout 100% recyklovatelných nebo opakovaně použitelných obalů.

V Bonduelle dobře víme, že příroda je naše budoucnost a proto jsme přesvědčeni, že zajištění potravy pro 9 miliard lidí po celém světě je možné jen díky luštěninám, zelenině a ovoci, které budou pěstované způsobem šetrným vůči přírodě,” říká Ľudmila Tóthová. Našim cílem je inspirovat lidi k přechodu k rostlinné stravě a tím přispět ke zdravému životnímu stylu lidí a zdraví naší planety,” dodává Tóthová.

O nás

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

B2B novinky

Chcete se dozvědět novinky z odvětví rostlinných potravin včas? Každý měsíc pro vás shromažďujeme ty nejdůležitější informace ze světa rostlinných produktů a trhu. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a ty nejdůležitější zprávy už vám nikdy neuniknou.