O nás

Do roku 2040 chceme snížit živočišnou spotřebu o 50 %

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

Cílem našich projektů je zlepšovat a usnadňovat život lidem, kteří z různých důvodů chtějí snížit svoji spotřebu živočišných produktů nebo je úplně vyloučit.

Špatné stravovací návyky jsou nejen nezdravé, ale také neudržitelné z hlediska životního prostředí. Odvětví živočišné výroby je největším světovým uživatelem zemědělské půdy a hraje také významnou roli při změně klimatu, řízení půdy a vody a biodiverzity.

Rostlinná strava má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i glykémii (hladinu cukru v krvi). Má preventivní vliv na vznik rakoviny (zejména tlustého střeva, prostaty a prsu).

Snížení živočišné spotřeby může:

  • vést k lepšímu zdraví celé populace
  • přispět k prevenci proti civilizačním onemocněním
  • snížit náklady zdravotní péče
  • zlepšit životní prostředí
  • podpora růstu firem vyrábějící rostlinné a lokální alternativy

Spotřeba masa v ČR

  • Vývoj celkové spotřeby masa v ČR (kg) na jednoho obyvatele za rok

Podívejte se, jak toho chceme dosahovat, pročtěte si náš etický kodex nebo se na nás rovnou obraťte, pokud se chcete přidat.

ČVS byla založena 23. července 2014 Janem Kupcem (zakládající předseda), Hanou Starostovou (zakládající místopředsedkyně), Silvestrem Vandrovcem Špačkem a Terezou Vandrovcovou. Současné složení týmu najdete v sekci LIDÉ.