Veganství je životní styl, který se vyznačuje konzumací stravy čistě rostlinného původu. V této sekci najdete základní informace o rostlinné stravě, jejich výhodách a možnou aplikaci poznatků do každodenního života.
Pro zdravotní benefity veganství však nestačí jen vyřadit živočišné potraviny z jídelníčku. V nevhodně sestavené stravě mohou chybět důležité látky, zejména některé vitamíny nebo minerály. To bohužel platí i pro stravu „normální“ (neveganskou).
Nadbytečná konzumace smažených produktů, nadměrné užívání olejů a průmyslově zpracovaných potravin rozhodně pozitivní účinky nepřináší. Neznamená tedy, že vše veganské je nutně zdravé. Pokud dáte přednost konzumaci surovin v jejich přírodní formě, budete se snažit o redukci průmyslově zpracovaných potravin, pocítíte změnu k lepšímu, ať už nějakým onemocněním trpíte nebo ne.
Databáze poradců se specializací na rostlinnou stravu
Připravili jsme pro vás seznam výživových poradců, nutričních terapeutů, lékařů a trenérů, kteří se specializují na rostlinnou stravu. Abychom měli jistotu, že tito poradci poskytnou kvalitní rady na základě současných vědeckých poznatků, uvedli jsme na seznam pouze ty, kteří byli proškoleni 5týdenním online kurzem se specializací na rostlinnou stravu a složili úspěšně podrobný závěrečný test.
Rostlinná strava má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i glykémii (hladinu cukru v krvi). Má preventivní vliv na vznik rakoviny, zejména tlustého střeva, prostaty a prsu. Potenciál rostlinné stravy je obrovský. Základní informace, kde se dozvíte, jaké potraviny patří do zdravého jídelníčku a jak si správně sestavit váš ideální talíř se dočtete zde.
Doporučení jsou vhodná pro dospělé a děti od 12 let. Těhotným ženám a rodičům mladších dětí doporučujeme nastudovat speciální literaturu. Základní přehled poskytuje brožura Veganská strava pro děti a těhotné a kojící matky.
Bílkoviny tvoří jednu ze tří základních složek výživy. Proč jsou důležité a k čemu v těle slouží? Kolik jich naše tělo potřebuje? Jaké rostlinné potraviny jsou jejich zdrojem?
Minerály patří mezi mikronutrienty, které mají nulovou energetickou hodnotu. Přesto jsou důležitou a nezastupitelnou složkou stravy, protože je organismus neumí vyrobit.
Vitaminy se řadí mezi mikronutrienty, které jsou pro život nezbytně nutné. Lidský organismus si je až na výjimky nedokáže vytvořit a je proto důležitý jejich dostatečný příjem potravou.



E-book plný #VeggieInspirace
V tomto e-booku naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty, ale také různé tipy na rostlinné alternativy, které se vám v začátcích mohou hodit. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.
Ideální talíř vzniká kombinací 5 základních surovin: obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a semínek. Mimo těchto 5 plířů je potřeba také dbát na dostatečný příjem tekutin, vitaminů B12 a D.
Antioxidanty a fytochemikálie: fytochemikálie neboli barevné pigmenty, jsou velmi zajímavou a důležitou součástí rostlinné stravy. Jedná se o skupinu tisíce biologicky aktivních sloučenin, které mají různorodé účinky na zdraví.
Vláknina: nestravitelná složka potravy, která má ale zdraví prospěšné účinky. Zlepšuje naše vyprazdňování, váže na sebe tělu škodlivé látky, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje vstřebávání cholesterolu.
Tuky tvoří nepostradatelnou složku naší stravy. Šíří se ale kolem nich spousta mýtů a fám. Které mastné kyseliny jsou tělu prospěšné?



Nutriční porovnání: zajímá vás, jak si obstojí rostlinná jídla v porovnání s živočišnými výrobky? Připravili jsme pro vás několik porovnání.
Přehledné plakáty se zdroji rostlinných bílkovin, vápníku a železa, které si můžete stáhnout a vytisknout.
Znáte naší brožuru Průvodce veganstvím? Klade za cíl zvýšit informovanost o zdravotní vhodnosti veganské stravy, o požadavcích na vyvážený veganský jídelníček, ale i o praktických a etických otázkách.
Děti a těhotné a kojící ženy: dobře naplánovaná veganská strava je zdravá v každém věku. Plně pokrývá potřebu všech živin, které člověk potřebuje. To platí pro děti stejně jako pro těhotné a kojící ženy.